ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Så påverkar egentligen gröna kaffebönor din vikt

Hugo Ewald · 21 Apr 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019

Foto: Thangaraj Kumaravel


Flera företag säljer extrakt från orostade kaffebönor och påstår att du genom det kan gå ner över ett halvt kilo i veckan utan att göra någonting annat. Men det finns inga starka bevis för att så kallade gröna kaffebönor skulle ha en stor viktminskningseffekt.

klar

Artikellänk är kopierad

Så kallade gröna kaffebönor blivit en trend inom viktminskningskretsar, särskilt efter att Mehmet Oz som leder det populära men kontroversiella tv-programmet The Dr. Oz show, hyllade det som viktminskningsmetod 2012.

Gröna kaffebönor är egentligen som vilka kaffebönor som helst, men de är inte är rostade och har därför ett grönaktigt utseende.

När kaffebönorna rostas försvinner mycket av klorogensyran som finns naturligt i kaffebönor och det är just klorogensyran som enligt förespråkarna sägs orsaka en stor viktnedgång. Butiker som säljer produkten hävdar ofta att du kan gå ner över ett halvt kilo i veckan utan att ändra kost och livsstil.

►LÄS MER: Experterna: Chiafrön är överskattade – därför är dessa tre råvaror bättre och billigare

Hemligheten ska vara att klorogensyra är en så kallad signalsubstans som gör att kroppen berättar för vår lever att vi ska använda oss av fettet vi redan har istället för fettet vi får i oss genom maten. Dessutom ska klorogensyran hämma kroppens glukosupptag och alltså få kroppen att ta upp mindre socker genom maten.

– De eventuella effekter som lyfts fram måste nog ses som mycket marginella jämfört med vad neddragning av socker och andra snabba kolhydrater kan åstadkomma. Men många hoppas ju på något som gör att man kan fortsätta med sina sötsaker, säger Göran Persson, biträdande professor emeritus i kemiteknik och kemisk miljövetenskap på Chalmers till Metro.

►LÄS MER: Så många sockerbitar innehåller en burk kvarg

Även Eva Warensjö Lemming, medicine doktor och nutritionist på Livsmedelsverket, tror att det finns mycket bättre sätt att gå ner i vikt på.

– Det bästa sättet för att gå ner i vikt är att befinna sig i negativ energibalans, och det kan man göra antingen genom att äta mindre eller röra på sig mer eller båda delarna samtidigt. Ett bra sätt att göra maten mindre energität är att äta mera grönsaker och frukt, säger hon till Metro.

Nästan alla förespråkare av gröna kaffebönor som viktminskningmedel hänvisar till den studie som först uppmärksammades av Mehmet Oz 2012 och som sedan fick honom att göra ett eget test av gröna kaffebönor i sitt program.

►LÄS MER: Nej, du kan inte ”detoxa” din kropp

Forskarna bakom studien drog i oktober 2014 tillbaka studien efter att FTC, USA:s motsvarighet till konsumentverket, bötfällt företaget bakom studien efter att studien ansetts vara så dålig att inga slutsatser överhuvudtaget kunde dras från den. Detta har också föranlett Mehmet Oz att gömma nästan allt bevis på att han förespråkat gröna bönor.

Gröna kaffebönor beskrivs ibland också som väldigt kraftiga antioxidanter, men Göran Persson menar att det finns mycket bättre alternativ om det är antioxidanter man är ute efter.

– Fenoler av typen flavonoider i till exempel grönt te och tokoferoler där e-vitaminer ingår är mycket effektivare sådana. Det är med kaffe som med vin och choklad, det finns ekonomiska incitament att lyfta fram just dem.

En metastudie från 2011, som analyserade de studier som redan fanns,  kom till slutsatsen att det är möjligt att gröna kaffebönor marginellt kan bidra till viktminskning. Men studierna som fanns visade små resultat och hade antingen små provgrupper, var sponsrade av företag som själva sålde produkterna eller hade andra brister.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro