ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Scarlett och myten om tioprocentshjärnan

Tomas Lundin · 24 Sep 2014
Uppdaterad 24 Sep 2014

Vi använder bara tio procent av vår hjärna”. Du har säkert hört det hundra gånger och visst är tanken att varje människa sitter på en nästan oändlig hjärnkapacitet kittlande. Men är det sant?

klar

Artikellänk är kopierad

Föreställningen om den outnyttjade hjärnan har tillskrivits allt från Harvard-professorer till Albert Einstein. Den upprepas igen i Luc Besson-filmen Lucy från i år där Scarlett Johansson spelar en kvinna som får i sig ett preparat som gör henne supersmart genom att aktivera mer än tio procent av den grå massan. 

I filmen spelar Morgan Freeman hjärnforskaren professor Norman som fäller uttalandet om tioprocentshjärnan, men vad säger en livs levande hjärnforskare om påståendet? Hälsogranskaren frågade Martin Ingvar, professor i klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet. 

– Påståendet gäller för de som tror på det, säger professorn i ett svar som är lika fyndigt som syrligt. 

Sanningen är i stället att vi växlar mellan olika delar av hjärnan, menar Martin Ingvar, som kallar påståendet om tioprocentshjärnan taget ur luften. 

Neuropsykologen Eric Chudler redogör på sajten Brain HQ om tänkbara uppkomster till myten. Bland annat experiment där 98 procent av råttors syncentra opererats bort och de fortfarande kunde utföra uppgifter som krävde syn. En annan källa som anges är psykologen William James som 1908 skrev att ”vi bara använder en liten del av våra möjliga mentala och psykiska resurser”.

Oavsett ursprung har vi delvis att tacka reklammakare för att myten spridits. Reklam för bland annat flygbolag och mjukvara har tagit fasta på det kittlande påståendet i sina reklambudskap, med undertonen att vi kan utnyttja en större del av vår egen kapacitet om vi bara använder oss av deras produkter.  ► LÄS MER: Vad vill du att vi ska granska? Tipsa hälsogranskaren!

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro