ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Träningsexperterna reder ut: Funkar det att stretcha?

Filip Häggberg · 16 Jul 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019
Statisk rörelseträning kan göra så att du förlorar explosivitet. 

Statisk rörelseträning kan göra så att du förlorar explosivitet.  Foto: Fredrik Sandberg/TT/Linus Hallgren/Jane Haglund


Brukar du stretcha i fem minuter efter träningspasset? Sluta med det. Du måste lägga ned lika mycket tid på att bli rörlig som på att bygga muskler”, säger Mikael Mattsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad att stretcha egentligen är finns det olika uppfattningar om. Mikael Mattsson, idrottsfysiolog vid Gymnastik – och idrottshögskolan i Stockholm, reder ut vad det egentligen betyder.

– Stretching är en typ av statisk rörelseträning där du sträcker ut en muskel i ytterläge och håller kvar en stund. Det finns också mer dynamisk rörelseträning, när du når muskelns ytterläge i samband med en rörelse, säger han.

Hur mycket du ska stretcha beror helt på hur rörlig du är. Om du är överrörlig behöver du inte rörelseträna alls.

– Men om du är stel och orörlig presterar du sämre, då ska du rörelseträna just för att öka rörligheten. Det finns skaderisker både med att vara stel och att vara överrörlig, säger Mikael Mattsson.

För att rörelseträningen ska ge resultat räcker det inte att göra det i fem minuter, menar hälsobloggaren Terese Alvén, som driver bloggen Spark i baken.

– Du blir inte rörligare för att du stretchar i en minut efter ett träningspass, säger hon och får medhåll av Mikael Mattsson:

– Att vara rörlig är en fysisk delegenskap som vilken annan som helst. Precis som du inte blir ett muskelberg av att lyfta lite vikter några gånger i veckan blir du inte rörlig av att stretcha i fem minuter. Nyckeln är att lägga ned mycket tid på det, säger han.

LÄS MER
Här är 6 myter om träning

Att stretcha, statisk rörelseträning, ska man inte göra innan ett pass eller en träning där du måste prestera.

– Statisk rörelseträning gör så att du förlorar explosivitet i muskeln du stretchar, säger Terese Alvén.

Mikael Mattsson tycker att det bästa sättet för att bli rörligare är att avvara ett helt eget pass åt att rörelseträna, inte bara lägga in det före eller efter andra pass.

– Om syftet är att bli mer rörlig är det mer effektivt att lägga ned mycket tid på varje muskel. Men du behöver bara stretcha de muskler som är stela, inte där du redan är rörlig.

Men de som stretchar för att undvika träningsvärk kan sluta med det.

– Träningsvärk kommer till följd av små skador i muskeln. Att stretcha kan snarare förvärra det, säger Mikael Mattsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro