ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Vi köper mer vitaminer än någonsin – men är det nödvändigt?

carl-fredrik eriksson · 27 Sep 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019
Försäljningen av vitaminer har ökat med 12,2 procent mellan 2010 och 2015.

Försäljningen av vitaminer har ökat med 12,2 procent mellan 2010 och 2015. Foto: TT Nyhetsbyrån


Försäljningen av vitaminer fortsätter att öka i Sverige. Men behöver vi verkligen köpa så pass mycket vitaminer? "Generellt sett så är kosttillskott och vitaminer ingenting vi behöver utan det är bra mat som är lösningen", säger Lena Hultén, professor i klinisk näringslära.

klar

Artikellänk är kopierad

Branschorganisationen Svensk egenvård har sedan tre år tillbaka undersökt försäljningen av vitaminer och kosttillskott. För två år sedan såldes vitaminer för 604 miljoner kronor och ökade under fjolåret till 621 miljoner kronor. Och från 2010 har försäljningen ökat med 12,2 procent.

Men är det verkligen nödvändigt? Behöver svenskar äta så pass mycket vitaminer eller kan det egentligen vara farligt?

– En del vitaminer är helt essentiella, det vill säga att vi måste få de tillförda. Det är ingen tvekan om det, säger Lena Hultén, professor i klinisk näringslära på Göteborgs universitet.

►LÄS MER: Vitaminpiller för gravida gör mer skada än nytta

– Men de gör bäst verkan och nytta när de kommer med den maten vi äter. Sen kan det finnas situationer, till exempel vissa äldre människor där kroppen själv inte tillverkar till exempel vitamin b12, då det kan behövas tillföras. Men det är ju inte de grupperna som står för den stora delen.

Lena Hultén tror att den ökade försäljningen av vitaminer beror på att det dels skrivs mycket om hälsa, dels att många ser det som en genväg.

– Vissa tänker ”jag får kanske inte i mig det jag behöver” och då är man lite snabb och slarvig. Man löser saker, hoppar över måltider, äter onyttiga saker och då känner man att det är bättre att förstärka med vitaminer.

Men det finns risker med att ta för mycket av de fettlösliga vitaminer, såsom A, D, E och K.

– Vissa vitamintillverkare har i diskussion med Livsmedelverket sänkt till exempel Vitamin A-halten då den i stora doser kan vara skadlig. I synnerhet när man lever i en värld där om en tablett är bra, så måste två vara dubbelt så bra.

►LÄS MER: Så mycket solljus behöver du dagligen för att få tillräckligt med D-vitamin

Alicja Wolk är professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska institutet och har studerat mortalitet i relation med hur bra man äter. Resultatet visade att de som åt bra mat fick i sig tillräckligt av vitaminer och mineraler.

– Det finns en liten grupp av personer som av olika orsaker kan ha nytta av kosttillskott, men inte den genomsnittliga personen på gatan. De behöver bara äta varierad kost, säger hon.

– Det är inte riktigt som reklamerna säger. Det gäller inte för majoriteten av befolkningen, utan det räcker med maten för alla som äter normalt.

Varför tror du att svenskar köper mycket vitaminer och kosttillskott?

– Det finns en undersökning där de frågade människor varför de köpte vitaminer och svaret var för att ha en bra, eller få en bättre, hälsa. Men vi har studier som visar att det inte är riktigt så det fungerar. Jag tror det handlar om en jättestor marknadsföring och att människor kanske får dåligt samvete för att de har slarvat med maten och då försöker de kompensera.

►LÄS MER: Därför blir du tröttare när snön försvinner under vintern

klar

Artikellänk är kopierad

carl-fredrik eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro