ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

"Årets matbluff" 2018 innehåller palmolja: "Största ingrediensen"

Alexandra Andersson · 23 Jan 2019
Uppdaterad 23 Jan 2019
De nominerades i "Årets matbluff" 2018.

De nominerades i "Årets matbluff" 2018. Foto: Garant, Coca Cola, Oatly, Lätta, Festis.


Vinnaren av "Årets matbluff" 2018 har korats. Lätta original tar hem priset – eftersom det inte framgår på paketets framsida att produkten innehåller palmolja.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu har 30 680 personer lagt sin dom. Vinnaren av det minst sagt osmickrande priset ”Årets matbluff” 2018 är Lätta original. Under onsdagen presenterades resultatet i TV4:s “Nyhetsmorgon”.

På paketets framsida står det att produkten är “gjord med svensk raps och smakrik kärnmjölk” – något som inte stämmer sett till hela ingredienslistan.

I stället är består margarinet, efter vatten, främst av råvaran palmolja.

– I Norge hade debatten varit ännu större. Där hittar du nästan inte en enda produkt med palmolja. Det är kritiserat av många skäl. Man vet om detta i Sverige, men man vill egentligen inte tala om att det är det i. Men palmolja är den största ingrediensen i den här produkten, säger Björn Bernhardsson från konsumentföreningen “Äkta vara”, som har varit med och arrangerat tävlingen, i ”Nyhetsmorgon”.

Falsk påstående

I nomineringen skriver “Äkta vara” följande i sin motivering:

”Dessutom är den dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige”.

Enligt Björn Bernhardsson är ett tips att alltid läsa på en förpacknings baksida för att se vad en produkt egentligen innehåller.

Utöver Lätta original var även Oatly havregurt naturell, Glacéau (Coca-Cola) smartwater, Garant ekologisk kallpressad grönsaksjuice, och Festis guanabana pineapple nominerade i tävlingen.

Nomineringarna påverkar

Tävlingen anordnas för femte året i rad. Tidigare vinnare är Polaricas kronhjortskav, Erik Lallerstedts Tryffelbearnaise, Eriks Bearnaise tryffel, och Valios laktosbluff.

– Av de 15 finalister vi haft tidigare år så finns bara fyra kvar. Elva har antingen försvunnit eller så har tillverkaren tagit bort det bluffiga, säger Björn Bernhardsson i “Nyhetsmorgon”.

pil
Faran med palmolja

Palmolja finns i allt från pepparkakor, choklad och margarin till smink, tvättmedel och ljus. Oljan kommer från oljepalmen som ger betydligt mer olja per ytenhet än till exempel raps och solros. Oljepalmen är grön året om och kräver mindre vattning och bekämpningsmedel än andra oljeväxter.

Men mycket stora arealer av ovärderlig regnskog huggs ner för att ge plats åt oljepalmsodlingar. Det innebär bland annat att många djur- och växtarter, och människor, har fått försämrade eller till och med förstörda livsmiljöer. Plantagerna bidrar också till stora mängder växthusgaser och negativa effekter på vattenkvaliteten i intilliggande områden

Källa: Källa: Världsnaturfonden, WWF.

pil
Finalisterna i “Årets matbluff” 2018

Lätta original. 

”Sägs innehålla svensk raps och smakrik kärnmjölk. ”Dessutom är den dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige”, skriver Äkta vara på sin hemsida.

Men i själva verket består smöret främst – efter vatten – av den kontroversiella råvaran palmolja.”

Oatly havregurt naturell. 

”Havregurt är ett försök att imitera yoghurtens konsistens, smak och användningsområde, vilket förstås namnet anspelar på. Den är dock ultrahögpastöriserad efter syrningen, vilket gör att alla bakterier är döda när den hamnar i frukosttallriken”, skriver Äkta vara.

Glacéau (Coca-Cola) smartwater

”Processen är näringsmässigt värdelös och med ett pris på 40 kronor litern ofta flera gånger dyrare än odestillerat källvatten eller mineralvatten. Transporterna från fabrikerna i Storbritannien respektive Nederländerna kan inte heller sägas vara särskilt smarta”, skriver Äkta vara.

Garant ekologisk kallpressad grönsaksjuice

”Ingenstans på denna spansktillverkade juice antyds att denna juice skulle innehålla något annat än grönsaker. Men i själva verket består den till cirka två tredjedelar av betydligt mindre eftertraktad äppeljuice. Andelen fänkål är dessutom bara 0,08 procent”, skriver Äkta vara.

Festis guanabana pineapple

Drycken innehåller äkta puré av guanabana – dock enbart 0,003 procent. Det gör att en normalstor frukt räcker till 66 000 flaskor, enligt Äkta vara.
”Det är förstås alldeles för lite för att ge drycken någon smak. Den ytterst lilla mängden puréad frukt är bara där för syns skull, för att lura oss att smaken inte bara är fejkad med aromer, när den i själva verket är just fejkad med aromer”, skriver Äkta vara.

Källa: Källa: Konsumentföreningen Äkta vara.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro