ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bajskorvfestival” i protest mot köttindustrin

Clara Guibourg · 30 Mar 2014
Uppdaterad 31 Mar 2014
”Bajskorvsfestival” i protest mot köttindustrin Samuel Jarrick, talesperson för Klimataktion

”Bajskorvsfestival” i protest mot köttindustrin Samuel Jarrick, talesperson för Klimataktion Foto: Klimataktion


Klimataktivister protesterade mot köttindustrin genom att dela ut sojakorvar och hålla alternativfestival utanför Korvfestivalen vid Globen.

klar

Artikellänk är kopierad

Samuel Jarrick och Maria Loxbo från Klimataktion.
Samuel Jarrick och Maria Loxbo från Klimataktion.Foto: Maria Loxbo

– Vi ville komma med ett kontrasterande budskap, säger Samuel Jarrick, talesperson för Klimataktion.

Korvfestivalen hålls i Globen hela helgen, och reklamaffischerna för evenemanget fick Klimataktion att reagera. Med korvkepsar på ställde sig aktivisterna därför utanför Globen under lördagseftermiddagen och drog igång grillen. De delade ut veganska sojakorvar och flygblad.

– Vi märkte en stor nyfikenhet från folk på plats. Vi hade många spännande samtal om problemen med dagens köttkonsumtion: för miljön, hälsan och förstås djuren själva, berättar han.

Men vad är problemet med Korvfestivalen? – Alla rapporter säger att vi måste äta mindre kött om vi ska hindra klimatförändringarna. Och jag tror att många är medvetna om att vi borde minska köttkonsumtionen. Men det är inte budskapet som vi möts av i offentligheten.

Hur tänkte ni kring namnet Bajskorvfestivalen? – Alla har väl lite kiss- och bajshumor? Men det finns en djupare innebörd också: Djurindustrin orsakar enormt mycket övergödning. Gödsel från djurhållning åker rakt ut i haven.

Metro har utan framgång sökt korvfestivalens arrangörer Korvakademin för en kommentar om klimataktivisternas tilltag. Till SVT säger dock Korvakademins Christina Möller att det är möjligt att äta korv på ett ansvarsfullt sätt:

– Vi säger alltid att man ska äta korv i gott sällskap, alltså att man ska äta mycket grönsaker också, säger hon till SVT:s ABC.

Klimataktion ser hellre politiska styrmedel, som köttskatt, för att minska konsumtionen.

– Sedan ville vi förstås öppna ögonen för folk om hur mycket otroligt gott det finns som är veganskt. Det är många som har en mental barriär, men man måste inte ha det där köttet hela tiden, säger Samuel Jarrick – och lägger till att alla sojakorvar gick åt som smör i solsken.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Guibourg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro