ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bröstgrejen blev inte så viktig för mig”

Marcella Mravec · 17 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

För Christina Hanström handlade bröstoperationen om överlevnad.  – Jag frågade min man vad han tyckte, säger hon. Han sa ”huvudsaken är att du finns”.
För Christina Hanström handlade bröstoperationen om överlevnad. – Jag frågade min man vad han tyckte, säger hon. Han sa ”huvudsaken är att du finns”.Foto: Lotta Imberg

BRÖSTCANCER. Sedan två månader tillbaka lever Christina Hanström med bara ett bröst. Cancern tvingade henne att ta bort båda brösten, men bara ett kunde rekonstrueras. Delvis en lättnad, tycker hon själv efter operationen. – Redan innan bestämde jag mig, bort med skiten, haha. Jag hade 95H i behåstorlek, och den behån var för liten. Jag skulle behöva ha J nästa gång. Jag hade alltid ont i ryggen och axlarna. I juni fick Christina veta att hon hade elakartad bröstcancer. I augusti opererade hon bort båda brösten. På höger sida rekonstruerade man bröstet med hjälp av hennes egen vävnad, men på andra sidan var cancern för svår. •• Hur kändes det när det var klart? – Bra. Det ena bröstet är ju som ett streck, men jag tycker att det är gulligt och ganska skönt. Jag har känsel kvar, men brösten är ingen erogen zon. Det är som att ta på armen ungefär. Det är väl den grejen som är tråkig. Hon bär linne i dag, för första gången utan att behöva ha extra stöd under. Håret är kortklippt och färgat rött. Det är fjärde klippningen på sex veckor. – Det var världens kick att klippa sig – jag fick styrka i det. Jag kände mig fräsch, och köpte lite nya tuffare kläder. Min man tycker att jag ser ut som en flata, haha. Snart börjar jag tappa håret överallt. Först tyckte jag att det inte var så farligt. Men jag var och provade ut min hamster som jag kallar min peruk. Det var inte kul. I början skrattade jag, men sedan blir man nerslagen i dojorna. •• Hur mycket av identiteten tror du sitter i håret och brösten? – Väldigt mycket. Jag ser mycket större ut när jag har såhär kort hår. Vissa passar ju i kort hår, men jag kan inte välja. Jag är tvungen att acceptera det. Jag vill också se kvinnlig och snygg ut och smälta in i omgivningen. Det är jätteviktigt med bröst och hår för kvinnor, men jag tror att du kommer till ett stadium där man inser fakta och förstår att andra saker går före. Det viktigaste är att få bort cancern.•• Hur var det att se sig i spegeln första gången efter operationen? – Man är jättenyfiken, så jag försökte kolla hur det såg ut. Det finns kvinnor som inte vill titta över huvud taget. Men jag tycker att man måste bekanta sig med det – man ska ju leva så här. Andra saker som var viktiga förut blev plötsligt oviktiga. Bröstgrejen blev inte så viktig för mig – det handlar om överlevnad. Jag frågade min man vad han tyckte. Han sa ”huvudsaken är att du finns”.•• Hur kommer det bli att gå till badstranden nästa sommar? – Det kommer inte att vara några problem. Om jag går ner till badet, då kanske någon annan tjej också vågar. Vi är inte pestsmittade, vi måste våga ta plats.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcella Mravec
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro