ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Det trevliga är att tacksamt äta det man blir serverad"

Jonas Cramby · 22 Sep 2016
Uppdaterad 22 Sep 2016

Att komma med menyförslag när man är bortbjuden gör en till något av en douchebag – även om polarna är kassa på att laga vegetariskt. Jonas Cramby svarar på frågor om vegomat, beasås och kräfthatare.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur ska man egentligen göra när man kokar ägg? Jag kokar alltid mina ägg i 8 minuter, sköljer dem och låter dem stå i iskallt vatten minst tre-fyra minuter. Men ändå så blir det ibland kaos när jag skalar äggen. Vissa gånger går det jättebra och skalet nästan glider av, men andra gånger sitter jag där med en sketen äggula och söndertrasad äggvita när jag skalat klart. Vad beror detta på och hur ska jag göra? Snälla, hjälp mig.

Hälsning från Solna-bo

►LÄS MER: Tre snabba laxrätter

Svar: Att ett ägg är svårskalat beror inte främst på hur du kokar det utan på hur färskt det är. Bäst är att koka ägg som är minst en vecka gamla. Äggets ålder får du genom att räkna bakåt 28 dagar från bäst-före-datum. Har du köpt för färska ägg kan du låta dem mogna i rumstemperatur. En dag i skafferiet motsvarar fyra dagar i kylen.

Jag har ett superstort problem. Jag älskar mina vänner, men de har verkligen usel fantasi när det kommer till vego-finmat. De skapar upplägget utifrån köttisar, och sen försöker de knö in något vegetariskt biffaktigt substitut till oxfilén, eller vad de andra nu äter. Resultatet blir deprimerande vegofrysbiff. Kan du hjälpa dem, och mig? Vad ska de göra nästa gång de vill anstränga sig för att fixa vegofinkäk?

Terry

Svar: Jag har en kompis vars valspråk är: Din allergi, inte mitt problem vilket kanske låter hårt men det ligger något i det. Att komma med menyförslag när man blir bortbjuden, tycker i alla fall jag, gör en till något av en douchebag. Det trevliga är att tacksamt äta det man blir serverad och i så fall diskret pilla bort de ingredienser man valt bort, vare sig det är kött, grönsaker eller kolhydrater. Om du ändå vill försöka styra dina vänners middagsupplägg föreslår jag en mer subtil påverkan, som att kanske bjuda ut dem på en restaurang som serverar den sortens mat du hoppas kommer inspirera dem. Vegetarisk mat har aldrig varit bättre än nu och det finns gott om ställen där veggisar och köttisar kan äta sida vid sida.

Kräftskiva på G. Men kräfthatare som gäster. Vad ger jag dem (förutom snea blickar och västerbottenpaj)?

/Skål!

Svar: Om alla dina gäster hatar kräftor kanske du inte ska bjuda på kräftskiva över huvudtaget, utan istället kalla det för vad det är: en spritfest. Bjuder du nån enstaka kräfthatare tycker jag att de får nöja sig med knäckisar, snaps och västerbottenpaj. Som sagt: Deras kräfthat, inte ditt problem.

► LÄS MER: Så tar du hand om svampen

Min sambo älskar bearnaisesås och aioli och vill ha det till allt. Det vill inte jag. Såserna jag föreslår (tzatsiki och olika typer av tomatsås) går aldrig hem. Har du ett bra alternativ som passar min bea-älskare? 

Josefina

Svar: Bearnaiseälskare är i regel såsälskare som inte vågar chansa på att det finns andra lika goda såser. Men det gör det så klart, till exempel vitvinsås, beurre blanc eller grönpepparsås. Mitt förslag: Köp Tommy Myllymäkis kokbok Såser och laga er igenom den ihop. Den kommer vidga er såshorisont.

Finns det egentligen en endaste för- eller varmrätt där ingrediensen banan faktiskt gör maten godare?

Nick

Svar: Om man bortser från den snabbt undflyende nostalgikick som en Flygande Jakob eller banan/currypizza kan ge så är det korta svaret: Nej. Banan är sällan särskilt gott i vanlig matlagning. Däremot funkar det bra i halvsöta rätter som till exempel banankaka och bananpannkakor och fantastiskt i rena desserter som bananas foster, banan split och banofeepaj. Matbananen fungerar dock utmärkt i salt mat, underbart friterad och tillsammmans med bara lite ris och bönor till exempel.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro