ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

"Ditt nästa jobb behöver inte vara perfekt"

Björn Hedensjö · 30 Jun 2017
Uppdaterad 30 Jun 2017
Sök ett nytt jobb i sommar.

Sök ett nytt jobb i sommar. Foto: IBL/Shutterstock


Sommar och semester betyder för många en chans att fundera på karriären. Björn Hedensjö skriver om att våga ta chansen.

klar

Artikellänk är kopierad

Sommar och semester betyder för många en chans att fundera på karriären. Ett par veckor in i ledigheten har du äntligen tillräcklig distans till din fullsmetade jobbvardag för att se nyktert på den.

Kanske är du en av dem som då bestämmer dig för att söka det där jobbet hos konkurrenten som du har goda chanser att få, eller att nappa på det där erbjudandet från en firma i en helt annan bransch. Eller mer troligt – du tillhör den majoritet som inte har den blekaste aning om hur du ska göra med dina valmöjligheter.

I den här kolumnen struntar jag i min vanliga princip att basera en tes på forskning. Istället utgår jag från det som kallas anekdotisk bevisning – det vill säga sådant jag stöter på i min privata och professionella vardag. Och det är påfallande ofta personer som tvekar inför att ta nästa steg i karriären när chansen dyker upp, fastän det objektivt sett verkar finnas goda skäl att göra det.

Egentligen är det inget konstigt med det. Att vi människor överlag helst undviker risk (vi vet vad vi har men inte vad vi får) är väl dokumenterat. Men ett par felantaganden – mer eller mindre medvetna – återkommer nästan alltid hos personer i jobbdilemman. Det första är den outtalade idén om att ditt nästa jobb är ett du ska behålla hela livet. Tänk då på att det inte är ett äktenskap du ska ingå med arbetsgivaren, och att Sverige förbjöd slaveri år 1813 – du har alla möjligheter att kliva ut genom dörren efter ett år om det inte blev som du tänkt.

Du kommer hur som helst vara en klokare person när du gör det. Det andra är föreställningen om att ditt nya jobb ska vara en bättre version av det du redan har. I själva verket är det ofta mycket värt att hoppa på ett uppdrag som är bra (och dåligt) på andra sätt än ditt nuvarande jobb. Det breddar din kunskap och gör dig mer flexibel, både psykologiskt och på arbetsmarknaden.

Ditt nästa jobb behöver inte vara perfekt – det kan finnas goda skäl att ta chansen ändå.

pil
Fakta

Björn Hedensjö

Yrke: Journalist, författare och organisationskonsult

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro