ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Folk får kackerlackor med sig i sina varor”

metro · 15 Nov 2012
Uppdaterad 15 Nov 2012

Misär. Så beskriver butiksägarna i Rinkeby galleria sin arbetsmiljö som präglas av kackerlackor och råttor. Men trots påtryckningar på både hyresvärd och miljöförvaltningen händer ingenting.

klar

Artikellänk är kopierad

I våras uppmärksammades Rinkeby galleria i flera medier, som då varit utsatt för skadedjur i flera år –  men aldrig fått det åtgärdat. Trots det har ingenting hänt. Nu är problemen värre än någonsin. 

– Folk får kackerlackor med sig i sina varor hem. Det är oerhört pinsamt, säger butiksägaren och företagarföreningens ordförande Janiba Davidsson, som uppger att hon även blivit sjuk av arbetsmiljön. 

Utöver kackerlackor är hela gallerian drabbad av råttor och i flera av butikerna rinner det ut avloppsvatten genom spruckna rör. Hyresvärden och miljöförvaltningen har lovat att ta tag i problemet. Men det enda som gjorts, enligt Janiba, är att det ställts ut råttfällor, klisterlappar som kackerlackor fastnar i och bekämpningsmedel på utvalda platser.  

– Ryktet sprider sig snabbt och butikerna är så gott som tomma på kunder. Vi är flera butiker som vägrat att betala hyra under en lång tid. I stället har vi deponerat den hos länsstyrelsen. 

Enligt fastighetsbolaget Fast Partners, som äger gallerian, har förekomsten av skadedjur minskat och bedöms inte längre vara ett problem, vilken är den främsta anledningen till att en grundlig sanering inte gjorts. Att de inte tagit ansvar för problemen håller de inte heller med om.

– Det som står högst upp på vår ”att göra-lista” är en större renovering av övre plan. Vår förhoppning är att vi är i gång till årsskiftet, säger Kenneth Seremet, centrumchef på Fast Partners.

LÄS MER: Oklart när det kan saneras

Janiba Davidsson visar upp några av de kackerlackor hon fångat i sin butik. – Det är oerhört pinsamt, säger hon.  I bakgrunden står Ala Pasafkand, också butiksägare i Rinkeby galleria.
Janiba Davidsson visar upp några av de kackerlackor hon fångat i sin butik. – Det är oerhört pinsamt, säger hon.  I bakgrunden står Ala Pasafkand, också butiksägare i Rinkeby galleria.Foto: Urban Brådhe
Kackerlackor som fångats av  Janiba Davidsson.
Kackerlackor som fångats av  Janiba Davidsson.Foto: Urban Brådhe
I flera butiker rinner avloppsvatten  genom spruckna rör.
I flera butiker rinner avloppsvatten  genom spruckna rör.Foto: Urban Brådhe
Butiksägare i Rinkeby galleria har själva fotat arbetsmiljön i lokalerna.
Butiksägare i Rinkeby galleria har själva fotat arbetsmiljön i lokalerna.Foto: Bevisbild från butiksägare
Foto: Bevisbild från butiksägare
Foto: Bevisbild från butiksägare
Foto: Bevisbild från butiksägare
Foto: Bevisbild från butiksägare
Foto: Bevisbild från butiksägare
Bilderna visar skadedjur och svåra  skador på lokalerna.
Bilderna visar skadedjur och svåra  skador på lokalerna.Foto: Bevisbild från butiksägare
Bilderna visar skadedjur och svåra skador på lokalerna.
Bilderna visar skadedjur och svåra skador på lokalerna.Foto: Bevisbild från butiksägare
Foto: Bevisbild från butiksägare
Foto: Bevisbild från butiksägare
Foto: Bevisbild från butiksägare
klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro