ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fucking Åmål” fyller 20 år – därför är det Sveriges bästa ungdomsfilm

Natalie Demirian · 19 Okt 2018
Uppdaterad 19 Okt 2018
"Fucking Åmål går att se på SVT Play fram till den 5 november.

"Fucking Åmål går att se på SVT Play fram till den 5 november. Foto: Åke Ottosson/Memfis Film


"Varför måste vi bo i fucking jävla kuk-Åmål?" Resten är historia. 20 år har gått sedan Lukas Moodyssons kultfilm Fucking Åmål” slog ner som en bomb.

klar

Artikellänk är kopierad

Jessica är tillsammans med Markus som tycker att han är tuffast i hela stan. Johan är förälskad i Elin, men hon tycker att han är en tönt. Agnes är ensammast i hela världen och älskar en person så mycket att hjärtat nästan går sönder.

Så brukar handlingen till ”Fucking Åmål” beskrivas.

Det var den 23 oktober 1998 som filmen såg dagens ljus. Både filmen och soundtracket, med Broder Daniel i spetsen, blev omåttligt populärt.

Oförglömliga tal

Under Guldbaggegalan året därpå sopade ”Fucking Åmål” mattan med de övriga nominerade i tungviktskategorierna. Och vem minns inte när den då 15-åriga Alexandra Dahlström under sitt tacktal ville prata om sexism i branschen när hon avbröts av programledaren Loa Falkman, som kallade henne ”mitt lilla hjärta”, eller när Lukas Moodysson bland annat gav publiken fingret under sitt tal?

De flesta är överens om att ”Fucking Åmål” håller lika bra i dag som för 20 år sedan.

– Det är tidlöst hur den hittade mitt i prick kring hur det är att vara ung och den ger en hopp och mod. Tematiken och känslan var något som inte funnits i svensk film förut, säger filmjournalisten Andrea Reuter och fortsätter:

– Äntligen gjordes det en cool film för ungdomar som insiktsfullt skildrade hur det var att vara ung, att vara olyckligt kär, att känna sig som att man inte passar in, hur tråkigt det är att vara ung i en småstad. Det fanns liksom något för alla att känna igen sig i. Den hade ju ett enormt genomslag och sågs av absolut alla när den kom ut, något som inte riktigt händer i dag när det finns så mycket innehåll som tävlar om publikens uppmärksamhet.

Många har genom åren berättat om hur de med hjälp av ”Fucking Åmål” vågade komma ut. En av alla som påverkades starkt av filmen är Cissi Ramsby, känd från ”Idol” 2006, som i dag jobbar som produktionsledare inom event.

– Den var så otroligt banbrytande och unik. Det har ju gjorts filmer om hbtq-människor tidigare, men det här var ju så nära och lätt att relatera till. Den är fortfarande lika aktuell och lika lätt att ta till sig för unga människor i dag. Jag tror att den alltid kommer att vara det, säger hon.

Hon berättar att hon såg filmen varje dag efter skolan när den kom ut på VHS.

– Det är helt sant. Så, ungefär 40 000 miljarder gånger.

Enormt betydelsefull

Första gången Cissi Ramsby såg ”Fucking Åmål” var hon tolv år gammal och det var hennes föräldrar som övertalade henne att se den.

– De har alltid vetat att jag var gay, men ville att jag skulle upptäcka och känna det i min egen takt. ”Fucking Åmål” blev väl som ett startskott för mig och mina föräldrar visste det.

Hon beskriver att som en person från en liten by, Järvsö, tampades hon med sina inre demoner där hon inte riktigt visste vem hon var eller hur hon skulle hantera känslan av att ”varför känner jag mig inte hemma någonstans?”.

– Där blev ”Fucking Åmål” exakt det beviset på att det jag kände som var så förbjudet fanns det fler som var med om. Jag upptäckte mycket med mig själv när jag såg den.

Andrea Reuter är inne på samma spår.

– Det var första gången som homosexualitet skildrades på det här sättet i svensk film; som en positiv kraft mellan två ungdomar i en småstad. Och att till oförstående föräldrar kunna peka på den där populära filmen och säga att det är sådär jag också är och det är inte så farligt, det måste ha varit enormt betydelsefullt.

Stolta över filmen

Alexandra Dahlström och Rebecka Liljeberg spelade huvudrollerna som Elin och Agnes. Medan Alexandra Dahlström fortfarande skådespelar och även regisserar i dag har Rebecka Liljeberg sadlat om till läkare. I fjol ordnade Filminstitutet en visning av den nyrestaurerade kopian av filmen. Där deltog huvudrollsinnehavarna i ett samtal, som leddes av Andrea Reuter.

– Det var fint. Det var första gången som Alexandra och Rebecka satt tillsammans och pratade om filmen sedan lanseringen. De var båda väldigt stolta över att ha varit med i filmen och sa att det fortfarande kommer fram människor till dem och tackar för filmen och berättar hur den förändrade deras liv, säger hon.

På frågan om vilken som är hennes favoritscen svarar Andrea Reuter att det finns många, men att hjärtat klappar extra mycket för scenen där de kommer ut från toaletten hand i hand, och Elin deklarerar att de är kära.

– Den känslan älskar man ju som publik.

Cissi Ramsby säger att hon, som alla andra, föll för klassiska hångelscenen.

– Jag fattade ju inte att Agnes var kär i Elin. Det gick ju inte ihop i mitt huvud. Så den scenen blev liksom som Pandoras ask för mig. ”Jaha, såhär kan och får man också tänka”, minns jag att jag tänkte.

Cissi Ramsby och Andrea Reuter. Foto: Privat/Sanna Lindberg.
Cissi Ramsby och Andrea Reuter. Foto: Privat/Sanna Lindberg.Foto: Privat/Sanna Lindberg
pil
Fem saker du kanske inte visste om ”Fucking Åmål”

I samband med 15-årsjubileet gick filmsajten Moviezine igenom kommentarspåret till filmen där regissören Lukas Moodysson berättade flera saker publiken kanske inte visste om filmen. Här är fem av dem.

1. En ICA-butik i Trollhättan hjälpte till mycket under inspelningen, så det är ingen slump att det är ICA-kassar som Elins mamma bär in i hissen. ”Det är enda smygreklamen vi har med i filmen”, säger Moodysson.

2. Moodysson säger att de hade hört Bonnie Tylers ”Total eclipse of the heart” på bilradion och tyckte att den skulle passa perfekt till filmen. ”Men de ville ha runt 400 000 för rättigheterna vilket var alldeles för dyrt”.

3. Åmåls kommun hatade filmteamet (det gör de inte längre) så pass mycket att Moodysson inte fick låna en ”Välkommen till Åmål”-skylt. Den som är med i filmen är specialtillverkad. Detta för att kommunen då inte visste vad filmen skulle handla om. ”De visste bara att filmen hette ‘Fucking Åmål’. Det var naturligtvis dumt av oss att inte tala om för dem vad vi gjorde, för det är absolut inte elakt menat”.

4. Moodysson tycker att det är jobbigt att se sin egen film. ”Jag har bara sett filmen tre-fyra gånger. Jag tycker det är lite jobbigt att se den, för jag får alltid för mig att jag tycker att den är superdålig. Att det bara är någon slags masspsykos som gör att folk tycker att den är bra”.

5. Några av Lukas Moodyssons favoritögonblick i filmen är spontana saker som kom från skådespelarna, som det naturliga samspelet som växte fram mellan systrarna Elin och Jessica eller mellan vännerna Johan och Marcus. ”Det är sådant som inte går att regissera”.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro