ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Gott men kanske inte lysande"

Jonas Cramby · 18 Mar 2016
Uppdaterad 7 Dec 2016

Foto: Jasmin Storch


Metros matkritiker Jonas Cramby har ätit på Restaurang Agnes.

klar

Artikellänk är kopierad

Restaurang Agnes, Norra Agnegatan 43

3 av 5

Nyöppnade restaurang Agnes vill att du ska ha det trevligt. Ja, det märks så fort man stiger in i El Diablos gamla lokaler på Kungsholmen. Inredningen är enkel men varm och sympatiskt, det finns ovanligt många goda viner på glas och personalstyrkan är vänligt proffsig med erfarenhet från ställen som Tranan, Boqueria och La Vecchia Signora. Det är en kvarterskrog kanske, men i så fall en sådan sorts kvarterskrog där man dricker naturvin istället för STÖL och man bör byta om från mysbyxorna innan man besöker.

Man skulle istället kunna beskriva atmosfären som lågmält modern och gästerna består av välartade familjer, dejtande par och 30-nånting kompisgäng fortfarande blöta i håret efter veckans hockeybockeymatch. Ja, de serverar till och med sin a la cartemeny hela dagen – vilket ju är perfekt när man vill låta långlunchen omärkligt glida över till middag.

Menyn verkar överhuvudtaget vara trevlighetsoptimerad. Istället för att innehålla en massa för- och huvudrätter som man äter själv och svartsjukt bevakar som en hungrig hund – öppnar man upp och låter den nästan uteslutande bestå av smårätter, mellanrätter och rätter att dela. Alltså allt som är trevligt att ta stoppa i sig medan man pratar med någon man inte träffat på länge om lägenhetsproblem och kärlekslycka (eller tvärtom).

Man kan alltså antingen beställa in en massa småtapas och plocka i sig eller välja att dela på en fet côte de boeuf med oxmärg eller hel spädgris med tryffelaioli och pommes provençale.

Inspirationen kommer uppenbarligen från Spanien men lite allt möjligt kan dyka upp på borden. Vi äter till exempel en mycket god koreanskinspirerad råbiff med kimchi samt gyoza med wagyu och anklever vid ett av våra besök. Förutom det håller vi oss runt medelhavet: vi äter ostron, grillade gambas, blodkorv, ägg cocotte, kalvbräss, boquerones och padrones.

Vi delar även en varm skaldjursplatå med hummer, knivmusslor, gambas, vongole, aioli, pommes frites och sallad. Gott men kanske inte lysande, men vad gör det när man har ett trevligt samtal?

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro