ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Hesa Fredrik" ska bli mer digital

TT · 4 Apr 2016
Uppdaterad 6 Mar 2017
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ansvarar för varningssystemet VMA, Viktigt meddelande till allmänheten. Arkivbild.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ansvarar för varningssystemet VMA, Viktigt meddelande till allmänheten. Arkivbild. Foto: Drago Prvulovic/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Ljudsignalen Viktigt meddelande till allmänheten (VMA), även kallad Hesa Fredrik, ska genomgå en teknisk uppdatering. Under tiden som arbetet pågår kommer VMA-systemet i kommunerna Stockholm, Solna, Sundbyberg och Lidingö inte att fungera fullt ut.

– Vi går över till Rakelsystemet (ett digitalt kommunikationssystem). Det är ett system som används av många aktörer i samhällets krishantering – polis, länsstyrelse, räddningstjänst och så vidare. Det här är ett byte man gör i hela landet, men det sker gradvis, säger Veronica Sandström, kommunikationschef vid Storstockholms brandförsvar.

Viktigt meddelande till allmänheten kommer fortfarande att fungera via radio, TV, sms och talmeddelande till fasta telefoner. Arbetet med uppdateringen påbörjas den 4 april och beräknas vara klart i början av maj.

Varningssystemet testas var tredje månad, senast var i början på mars.

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, fungerar i dag även via sms. Arkivbild.
VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, fungerar i dag även via sms. Arkivbild.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro