ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Hur tillagar man grönkål på bästa sätt?"

Jonas Cramby · 10 Dec 2017
Uppdaterad 10 Dec 2017
Grönkål skulle lätt kunna vara ämnet för en hel matsida, skriver Jonas Cramby.

Grönkål skulle lätt kunna vara ämnet för en hel matsida, skriver Jonas Cramby. Foto: IBL


Metros matskribent Jonas Cramby svarar på läsarnas matfrågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag tycker grönkål är så himla gott men vet inte hur jag ska tillaga det på bästa sätt. Ge mig lite idéer!Kajsa

Twinnies Kajsa! Jag älskar också grönkål! Grönkål skulle lätt kunna vara ämnet för en hel matsida, men eftersom det är juletider så måste du ju bara göra halländsk grönkål, AKA långkål AKA min absoluta favoriträtt på julbordet. Gör så här: Repa 3 st stora grönkålsstånd från stjälkarna och koka kålen mjuk i 5 dl buljong i cirka 30 minuter. Ta upp, låt rinna av och hacka grovt. Smält 75 gram smör i en gryta och lägg i den hackade kålen. Fräs den under omrörning. Tillsätt 1 msk sirap, 2 dl vispgrädde och låt det koka in i en liten stund, det är gott om det nästan får lite stekyta. Smaksätt med salt och vitpeppar och ät till revbensspjäll och köttbullar eller direkt ur en skål, med träsked, framför tv:n.

Hur gör man godaste egna korven?Lasse Eriksson

Att göra egen korv är kul och gott men tyvärr inte särskilt enkelt. Det är iallafall så bökigt att man inte hinner avhandla det i en frågespalt. Däremot har jag ett snabbt tips på hur man får julekorven att både smaka och se hemmagjord ut: köp god färsk (alltså ej tillagad) korv hos slaktare och rökgrilla den själv i din BBQ-smoker. Om du har en sådan. Annars ignorera vad jag just sagt.

Det närmar sig jul och jag har fått uppdraget att ta med Janssons frestelse till en julmiddag. Jag får dock kräkningar av ansjovis. Kan man göra en variant på Janssons?Grinchen

Ja lätt. Grejen med Janssons är ju nämligen egentligen inte ansjovisen utan den heliga treenigheten grädde, potatis och enormt mycket lök. Saknar man den rökiga, haviga smaken kan man ju alltid ha i lite extra kaviar. Då kommer ingen märka att du just begått ett julbordshelgerån. Jag brukar göra min Jansson så här: Sätt ugnen på 180 grader. Skiva 3 gula lökar och stek dem mjuka i smör på medelvärme. Smaka av med salt och peppar. Skala och strimla 8 hekto fast potatis i ganska fina stavar men skölj dem inte. Varva potatis och stekt lök i en smörad ugnsfast form. Salta och peppra. Slå över 4 dl vispgrädde som du blandat med 2 msk kaviar, Ejderns är den klassiska Janssonkaviaren. Toppa med några tunna skivor smör och ströbröd. Tillaga i ugnen 40-50 minuter eller till klar.

Hej Cramby!Jag har köpt en fritös och vill fritera det mesta som är ätbart. Men om man vill bjuda på en fin middag och ändå fritera, vad ska man då göra?AndresDu har tur, friterat råkar nämligen vara den absolut bästa kompisen med en av de lyxigaste och mest helgiga grejerna som finns: Champagne! Skumpa och pompa är en klassisk food pairing, så vad som helst med hemgjorda pommes är bra. Eller varför inte nyfriterade chips toppade med cremé fraîche, löjrom och lite citronzest för ännu mer skumpakompabilitet. Friterade lökringar är också bra – smakar ju till och med löksoppa som även det är en klassiker till champagne. Det lyxigaste jag kan tänka mig, alla kategorier, är dock att göra som krogen Momofuku i New York och servera friterad kyckling med en hälsosam sked belugakaviar på.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro