ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inte som man tänker sig en våldtäkt” – kritiserat mål i hovrätten

Karl Enn Henricsson · 25 Mar 2019
Uppdaterad 25 Mar 2019
Tingsrätten friade en man för våldtäkt, domen möttes skarp av stark kritik och nu ska förhandling i hovrätten hållas.

Tingsrätten friade en man för våldtäkt, domen möttes skarp av stark kritik och nu ska förhandling i hovrätten hållas. Foto: Maria Östlin/TT


Kvinnan anmälde att hon våldtagits och bland bevisningen fanns ett vittne, skador på kvinnan och blodiga lakan. Men mannen friades i tingsrätten med motiveringen att det inte var som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”. Domen mötte stark kritik och nu ska hovrätten säga sitt.

klar

Artikellänk är kopierad

I april förra året kunde Metro berätta om den kritiserade domen. En man och en kvinna tog in på ett hotell i Stockholm, och efteråt gjorde kvinnan en polisanmälan.

Mannen åtalades för våldtäkt och misshandel. Bland åklagarens bevisning fanns ett vittne, blodiga lakan och dokumentation av kvinnans skador.Men mannen friades av Stockholms tingsrätt.

”Hon kan ha orsakat blessyrerna själv”

Domaren och en nämndeman ville visserligen fälla mannen, men två nämndemän ville fria, och utfallet blev en friande dom.

”Det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”, ansåg en nämndeman. Vidare hette det att ”hon kan ha orsakat blessyrerna själv”.

Den andre nämndemannen som ville fria ansåg bland annat att kvinnans berättelse var ”naiv och inte kan leva upp till verkligheten”.

Experten: Urusel dom

Den tredje nämndemannen och domaren ansåg att kvinnans berättelse var ”klar, lång och levande”. ”Vi anser vidare att NN:s berättelse varit fri från felaktigheter, motsägelser, överdrifter och svårförklarliga moment, också i de fall hon blivit pressad under förhöret”, fanns att läsa under det långa avsnittet ”skiljaktig mening” i domen.

Den friande domen mötte stark kritik. Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige och tidigare överåklagare, kallade den ”urusel”.

Domen överklagades och i dag måndag ska rättegången inledas i hovrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro