ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Jag är ensam tjej på min utbildning”

Mary Örnborg · 29 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Datatjej 08 hölls i Linköping förra veckan. – I princip samtliga tjejer som läser 240 poäng data och IT kom, säger Helena Mischel.

Datatjej 08 hölls i Linköping förra veckan. – I princip samtliga tjejer som läser 240 poäng data och IT kom, säger Helena Mischel. Foto: Lasse Hejdenberg


klar

Artikellänk är kopierad

Konferensen Datatjej gick i år under temat ”framtiden”.– Vi vill stärka tjejerna i deras studieval så att de tar examen, säger projektansvariga Helena Mischel.Under tre dagar i förra veckan gästades Linköpings universitet av 85 it- och datastuderande tjejer. – I princip kom samtliga tjejer från Sveriges alla högskolor som läser 240 poäng data och-it, säger Helena Mischel, projektansvarig för Datatjej 08.

Men deltagarantalet var i år långt ifrån rekordstort. Antalet kvinnliga studerande på data- och it-utbildningar vid högskolorna har blivit allt färre. Helena Mischel har själv erfarenhet av att vara ensam tjej på IT-programmet i Linköping.– Under 2000-talet har antalet kvinnliga teknikstudenter minskat från tio procent till två procent. När till exempel jag började 2005 var vi tre tjejer på hela utbildningen. I dag är jag ensam. Datattjej 08 syftar därför till att stärka tjejerna i deras studie – och yrkesval så att de verkligen genomför sina studier och tar examen, säger Helena Mischel.

Konferensen inleddes med ett tal av dekanus Helen Dannetun som poängterade vikten av att tjejerna under de här dagarna skulle passa på att bilda nätverk.”Ni kommer att spridas över hela Sverige men också över hela världen efter era studier. Nätverket som ni bygger upp under de här dagarna kommer ni att ha nytta av även i yrkeslivet”, sa hon i sitt tal.

Under en av konferensdagarna bjöds även en grupp gymnasietjejer in för att delta i konferensen och för att träffa de kvinnliga högskolestudenterna.– Kvinnliga förebilder är jätteviktigt för att inspirera andra tjejer att söka sig till teknikutbildningarna. Vi vill också visa på bredden av karriärmöjligheter man får genom att ha studerat data- och it på högskolenivå, säger Helena Mischel.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro