ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jag vill få folk att möta sina fördomar”

Lina Färm · 24 Apr 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
”Jag vil få folk att möta sina fördomar” Nu sätter Nisti Stêrk upp ”Zeynos värld” i egen regi på Maximteatern i Stockholm.

”Jag vil få folk att möta sina fördomar” Nu sätter Nisti Stêrk upp ”Zeynos värld” i egen regi på Maximteatern i Stockholm. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Nisti Stêrks gestaltning av den Klorinälskande kurdiska tanten Zeyno får människor att skratta och gråta tillsammans. Det är äkta integration, tycker Nisti Stêrk. Ett år efter premiären på Klara soppteater och en Sverigeturné sätter hon upp ”Zeynos värld” i egen regi på Maximteatern i Stockholm.•• Zeyno filosoferar över livet som invandrare i Tensta och menar att det bor en kurd i oss alla. Finns det någon verklig förebild för Zeyno? – Jag har plockat från mig själv, min mamma och andra kvinnor jag mött. Allt jag har skrivit är sant. Zeynos syster blev skjuten i Turkiet och detsamma hände två av mina mostrar.•• Är det någon skillnad på hur folk tar emot Zeyno i Stockholm och i Blekinge, där du var senast? – De skrattar åt lite olika saker. Är det fler som har utländsk bakgrund så skrattar de jättemycket när jag gör en pappa som aldrig är nöjd med sin dotters pojkvän. Svenskar skrattar åt Zeyno när hon kammar mattfransar. Jag har märkt att hon lockar både sjuåringar som heter Muhammed och gamla tanter från Norrland. Det är jättekul. •• Tror du att din bild av Zeyno kan förstärka människors fördomar om invandrade kurder? – Nej, jag hoppas inte det. Jag vill att pjäsen ska väcka tankar och få folk att komma på egna lösningar. Responsen jag får efteråt är att folk säger att de fått möta sina fördomar. En del gråter till och med. Sverige är mitt land, och jag vill att det nya och det gamla ska mötas.•• Är du optimist eller pessimist när det gäller segregation och integration i Sverige i framtiden? – Jag är optimist, men politikerna måste sluta babbla och handla i stället. Det räcker inte att bara åka ut till Tensta och klippa lite band. Det går inte att placera alla invandrare på samma ställe, och det behövs information om det nya landet.•• Hur politisk är du i det du gör? – Jag vill inte vara någon representant för invandrare, men jag har en känsla för samhället. Jag gillar att leka med det förbjudna och värna de grupper som är förtryckta. I föreställningen antyds att Zeynos son är homosexuell, och själv säger hon att hon gillar alla ”hon, han, den, det”.•• Du har en roll i thrillern ”När mörkret faller” av Anders Nilsson som gjorde ”Noll tolerans”. Filmen kommer i höst. Vad handlar den om? – Det är tre parallella historier som handlar bland annat om hedersvåld och kvinnomisshandel. Jag får nog inte säga mer än så. Jag spelar Reuben Sallmanders syster. Tack vare honom hade jag jättekul på inspelningen. Jag skulle gärna vilja skriva film i framtiden. Jag tycker mycket svensk film i dag är för feg, folk är rädda för att det ska bli för mycket. ”So what”, säger jag – verkligheten är ”too much”. Jag och Lia Boysen, som har en roll i ”När mörkret faller”, spånar på att göra film tillsammans.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Färm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro