ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Man lär sig mycket om sig själv”

Karl Eder · 13 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Henrik Nilsson jobbade på sommarläger för barn i USA och mognade som person

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Nilsson.
Henrik Nilsson.Foto: Karl Eder

Ett år som au pair i USA eller ett år i lumpen brukar fungera som ett slags initiationsrit till vuxenlivet. Men det finns alternativ till de gamla inkörda vägarna: Förra sommaren jobbade Henrik Nilsson under två månader som ledare på ett sommarläger för barn och ungdomar nära staden Billings utanför New York. – Jag hade svårt att tro på alla de där skrönorna om att bli man genom att göra lumpen, säger han. För mig kändes det som ett bättre alternativ att åka i väg och uppleva något som inte så många andra varit med om. När jag fick möjlighet att åka till USA och pröva på lägerlivet nappade jag direkt.

ICEP Henrik tog kontakt med ICEP, en organisation som förmedlar platser på de omkring 3 000 olika sommarlägren i USA. – Jag fick skicka in en uppsats och ett fotocollage om mig själv, och sedan intervjuades jag av ICEP. Jag tror inte att det är särskilt svårt att få jobb, men man tjänar nog ändå på att åka med en organisation. Det kostar lite, men de hjälper en med visum och så. Han fick jobb på ett dagläger och hade hand om en grupp på 12–14 barn från morgon till eftermiddag. – Dagarna var uppdelade i block, med olika aktiviteter: klättring, dans, simning, bågskytte etcetera. Jag var en så kallad allmän ledare – jag såg till att barnen var på rätt plats vid rätt tid och fick dem att delta i aktiviteterna genom att själv delta: Det handlade mycket om att visa vägen för barnen. Jag mognade nog som människa under min tid på lägret. Man lär sig mycket om sig själv genom att delta på barnens villkor.

TOG CHANSEN Henrik är glad att han tog chansen att arbeta på sommarläger i USA. – Visst kunde det kännas jobbigt ibland – man får ju inte så mycket betalt, och barnen kunde vara ganska krävande. Men det är ingen tvekan om att det här var den bästa sommaren jag någonsin haft. – Dessutom var vi ett femtiotal internationella ledare som bodde tillsammans, och nu känns det som om jag känner hela världen. Vi hade så roligt tillsammans att jag inte ville gå och lägga mig om kvällarna. Det är svårt att beskriva vilka känslor jag hade inför det här jobbet – jag tror helt enkelt att det är något man måste uppleva själv för att kunna förstå.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Eder
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro