ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Man vill ju så gärna vara cool"

Sara Stolt · 11 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Henry Lundholm


Kents frontman Jocke Berg om nya skivan

klar

Artikellänk är kopierad

SKIVAKTUELLA. Kent har aldrig varit så peppade som när de skrev ”Tillbaka till samtiden”. Snart släpps skivan, och bandet tycker sig vara ute på hal is.De sitter i sitt högkvarter, den studio där Sveriges största rockband tillbringar större delen av sin vakna tid. Med tre miljoner sålda skivor och 15 Grammisar vore det lögn att påstå att Kent är något annat än branschens jättar.– Fast man tänker inte på sig själv som Sveriges största ditten eller datten. Sveriges största idiot har man tänkt om sig själv ibland, säger sångaren Jocke Berg.– Man vågar inte stanna upp och tänka efter, säger Markus Mustonen, trummis och pianist.

Kent är kända för sin integritet och att de helst inte pratar om personerna bakom musiken.– Vi håller oss undan så får andra ta lite plats. Nu fokuserar vi på att släppa skivan, få allt att funka och vara jävligt bra, säger Markus.– Vi har lyckats göra oss hyfsat ointressanta som personer. Det finns en baktanke med det. Vi är inte Runar och att folk skriver om oss som band och inte som personer är jävligt skönt.– Och när man sedan får ledigt har man annat att tänka på. Då vill man inte tänka på bandet över huvud taget. Mellan skivsläppen hinner man faktiskt glömma att man håller på med det här, säger Jocke.

Tre i bandet är småbarnsföräldrar och behovet av cigarrer och skumpa är minimalt. De känner att de ofta beskrivs som deppiga och tråkiga, men:– Det tycker jag att man ska vara stolt över, säger Jocke.

När Kent var ett ungt band lockades de av stjärnflärden.– Vi hann göra många misstag de första åren. Man ställde upp på konstiga reportage, fyllespel … what-ever, säger Jocke.

Hittills har Kent släppt sex skivor, och med ”Tillbaka till samtiden” har de försökt ta sin musik ett steg vidare. Målet var att göra den ”hård, snabb och in your face”.– Man vill ju så gärna vara cool, säger Jocke.

Att varje Kentskiva ska vara unik är viktigt för bandet. Annars skulle de ruttna inombords, enligt Markus. Han har aldrig varit med om att gruppen har varit så sugen på att spela in en skiva som inför nya plattan.– Men det blir svårare och svårare att överraska sig själv. Man vill alltid ha känslan att man är ute på lite tunn is, det måste finnas en risk att man gör bort sig totalt, säger Jocke.

Kents skivsläpp krockar med The Hives.
Kents skivsläpp krockar med The Hives.

Kent om ...

... sin engelska musik: Förra gången var misstaget att vi försökte köra en parallellkarriär, en i Sverige och en utomlands. Båda skivorna blev en kompromiss (Jocke).... recensioner: Det är en lögn att säga att man inte bryr sig om vad som står. Det kan vara svårt men med åren blir man mer gåsaktig (Jocke).... samarbetet med Sony Ericsson: Folk har byggt upp en värld kring oss där vi är antikommersiella (Jocke). Vem fan vill inte ha en egen mobil? Vi har försökt göra en turné sponsorfritt. Det stod inte en rad om det någonstans och vi torskade sjukt mycket pengar (Markus).… Jobb/familj Det är lika svårt för oss som för dem som har ett vanligt arbete. (Jocke).

... The Hives, vars skivrelease krockar med Kents: Jag var i Hamburg när Pelle kom fram och pekade på mig och sa ”du är väl han i Kent”. Sedan spelade de på en liten rockklubb. Jag köpte skivan i garderoben och tyckte att de var skitbra. (Jocke).

... Leila K: Det finns bara ett par artister i Sverige som har stjärnquality. Det är Leila K och Yngwie Malmsteen. Resten försöker leka.... Silverbullit: Bästa svenska bandet. Både live och på skiva är de överlägsna, efter oss.

... José González: Ännu en man som sålde sig till Sony! Det var ju värsta brejket för honom. Det är coolt att en klassiskt skolad gitarrist tar sig in på topplistorna.

… The Ark: Jag är sucker för band som skriver jävligt, jävligt bra låtar.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Stolt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro