ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nattklubbarna är inte intresserade av fattiga”

Anders Göransson · 20 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
– Nattklubbscheferna är makthavarna på den här arenan, säger ekonomireportern Stefan Lundell som har sammanställt en bok om vem och vad som styr livet kring Stureplan.

– Nattklubbscheferna är makthavarna på den här arenan, säger ekonomireportern Stefan Lundell som har sammanställt en bok om vem och vad som styr livet kring Stureplan. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Många raljerar kring Stureplans ytliga liv, men står ändå där i kön eller – om de kan – i VIP-rummen. Andra sätter aldrig sin fot där, men verkar trots det vilja veta vad som försiggår på innekrogarna. Stefan Lundell, till vardags ekonomireporter på Dagens Industri, har sammanställt en bok med elva reportage, varav sex egna, som söker svar på frågor som vem och vad som styr livet kring Stureplan. •• Du har undersökt maktstrukturen bakom glamouren. Har du fått svar på frågan ”Vem styr Stureplan?” – Ja, det tycker jag. Det korta svaret är Vimal Kovac. Det är han som äger de populäraste nattklubbarna kring Stureplan, och jag tror att jag är den ende som fått en längre intervju med honom. Andra makthavare på den här arenan är nattklubbscheferna, som bestämmer vilka som får eller inte får komma in. •• Alla rangordnas, skriver du. Varför finner sig folk i att rangordnas av en nattklubbsnisse? – Jag tror att det handlar om fåfänga. Om du kommer igenom nålsögat så får du en bekräftelse på att du är någon. Det är ganska enkla, basala mänskliga mekanismer. Men visst handlar det om en form av förnedring. – Jag hängde med en nattklubbschef under en vecka. Och efter ett tag märkte jag att jag gillade det där att gå förbi repen, man kände sig speciell. •• Vem är nattklubbschefernas drömgäst? – Det är prinsessan Madeleine, hon står högst upp. Tvåa kommer väl Carola, i dagsläget i alla fall. •• Och vem är de inte alls intresserade av? – De är inte intresserade av folk som inte har pengar. Fattiga människor. •• ”Miljardbransch på dekis”, heter ditt reportage om krogarnas ekonomi. Hur har krogarna, som i många fall går back, råd att låta kunderna stå och köa utanför? – De släpper väl in ganska många också. Men det är det klassiska: ”Är det inte en kö utanför så är det ingen som vill gå dit.” De små krogarna har rätt sunkig ekonomi, och man kan väl misstänka att inte alla pengar redovisas så jätteöppet. De större krogarna har däremot högre omsättning och bättre marginaler, och där tror jag inte att det förekommer svarta pengar. •• Varifrån kommer det stora intresset för livet kring Stureplan? Handlar det om att vi vill tjuvkika på det ”fina folket”? – Ja, absolut. Det är orsaken till att alla de här mingelsajterna har flera hundratusen besökare varje vecka trots att det de facto bara är några tusen som går ut vid Stureplan. Folk i Malmö, Göteborg och Gällivare sitter och tjuvkikar in på det ljuva livet – om det nu är så ljuvt.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro