ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

"Pedofilbröder" döms till långa fängelsestraff – efter över 1 000 grova barnvåldtäkter

Hugo Ewald · 15 Dec 2017
Uppdaterad 15 Dec 2017
Offren umgicks ofta närmast dagligen med bröderna, och en vanlig dag kunde innebära att man varvade tv-spel med sexuella handlingar. Bilden har ingenting med händelserna att göra.

Offren umgicks ofta närmast dagligen med bröderna, och en vanlig dag kunde innebära att man varvade tv-spel med sexuella handlingar. Bilden har ingenting med händelserna att göra. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT/Metro


Två bröder bosatta i Västernorrland döms till 14 respektive tolv års fängelse efter att de funnits skyldiga till över 500 fall av grova våldtäkter mot barn. Övergreppen ska ha ägt rum mellan 2001 och 2009 mot barn som varit mellan tre och 14 år gamla.

klar

Artikellänk är kopierad

Under fredagen stod det klart att två bröder i Västernorrland döms till 14 respektive 12 års fängelse för över 500 fall av grov våldtäkt mot barn. Den ena brodern bedöms skyldig för minst 580 fall av grov våldtäkt mot barn och 500 fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig som ska ha begåtts mot fem olika personer. Den yngre brodern döms för 500 fall av grov våldtäkt mot barn och minst 50 fall av grovt sexuellt utnyttjande av minderårig.

Det hela började med att en ung man i januari gjorde ett inlägg på internetforumet Flashback om två ”pedofilbröder” han kände, och som ska ha utnyttjat honom och andra barn. I tråden berättar han att han ska ha blivit utnyttjad, ”inget tvång”, av de två bröderna mellan 11 till 16 års ålder. I tråden ber han Flashbacks medlemmar om hjälp. Viljan att göra något åt det som han utsatts för aktualiserades efter att en av bröderna ska ha visat honom barnporr från sin dator, som bland annat visar hur denne utnyttjar sin lillasyster.

Efter flera uppmaningar från användare valde han att anmäla de två ”pedofilbröderna”.

När männen greps i mars kunde polisen hitta hela 250 timmar film och över 5 000 bilder som skildrade övergrepp på barn, bland annat de fem målsägande som bröderna ska ha utsatt för övergrepp.

Ångermanlands tingsrätt bedömer att gärningarna är särskilt grova av flera anledningar. Bland annat eftersom flera personer har deltagit vid några av övergreppen, att övergreppen filmats och att den äldre brodern vid tillfällen erbjudit cannabis, alkohol och pengar i samband med övergreppen.

Enligt domen ska bröderna ha ingett stort förtroende för barnen de förgripit sig på, och den äldre brodern har setts som ”en hjälte” av ett av de utsatta barnen.

”Tingsrätten har också tagit hänsyn till att det har rört sig om barn som av olika anledningar haft det svårt, och som har funnit en trygghet i bröderna”, står det i tingsrättens pressmeddelande.

Enligt personen som skrev det ursprungliga foruminlägget ska de två ”pedofilbröderna” vara ”jättefina människor” som sprider kärlek och glädje, och att de ställt upp mer för honom än hans egna föräldrar.

I domen framgår det att bröderna lärt känna sina offer genom att de haft gemensamma intressen som tv-spel och kampsporter, och att offren alla lärt känna bröderna när de var mellan 10 och 12 år gamla. De sexuella övergreppen ska ha normaliserats och börjat som försiktiga sexuella närmanden. Offren umgicks ofta närmast dagligen med bröderna, och en vanlig dag kunde innebära att man varvade tv-spel med sexuella handlingar.

Bröderna har båda erkänt åtalspunkterna som gäller grovt barnpornografibrott och ett fall av grov våldtäkt mot barn. Bröderna uppger att händelserna som innefattas inom de andra åtalspunkterna aldrig ägt rum.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro