ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

"Porrmormor" och "sexlugg" – här är våra bästa kvällstidningsord

Hugo Ewald · 20 Jan 2016
Uppdaterad 25 Jan 2016

Foto: Kvällstidningsord/Montage


Få saker märker ut kvällstidningarna så mycket som de sammansatta ord som ofta fyller löpsedlarna. Instagramkontot "Kvällstidningsord" samlar vad de tycker är sina bästa ordkombinationer. Men enligt lingvisten Mikael Parkvall kan kvällstidningsorden vara en utdöende genre.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som någon gång har gått förbi en löpsedel eller öppnat en kvällstidning har förmodligen lagt märke till ord som "sexattack", "vrålonanerare" och "köttsnusk". Ord som inte förekommer i vanligt språk, men som sätts ihop av kvällstidningarna för att placeras på löpsedlarna. Syftet med orden är oftast att väcka läsarens uppmärksamhet och ofta är orden tillräckligt korta för att få plats på löpsedeln. Vissa ord, som "hobbyjihadist", är ofta svåra att förstå tagna ur sitt sammanhang.► LÄS MER: Hör språket som du kan lära dig på 30 timmar Lucas Facchin och Fredrik Sandberg driver Instagramkontot "Kvällstidningsord", som varje dag publicerar olika kvällstidningsord de hittat i kvällspressen.

– Vi har egentligen haft en livslång besatthet av kvällstidningsord. I och med att det blev så lätt att skicka bilder till varandra när mobiltelefonerna dök upp så började vi fota, och dela med varandra. Det blev lite som en intern tävling och när man inte trodde att det kunde bli värre så skickade någon en ny sjuk löpsedel. Vi tänkte att det måste finnas andra som uppskattar den här bisarra formen av ordvrängeri, säger Fredrik till Metro.

Lucas Facchin och Fredrik Sandberg tycker att det svenska språket passar särskilt bra för den typen av ordvrängeri som är kvällstidningsorden.

– Svenskan är ju ett fantastiskt språk där man tillåts skriva ihop hur många saker som helst så kreativiteten i sammansättningen av orden är ju en del av det roliga och att de ofta är barnsliga och effektsökande gör ju att de blir lätta att ta till sig. Att man samlar så mycket på så lite plats som möjligt gör ju att orden blir alltifrån roliga, smarta och elaka till helt bisarra. Jag hade gärna velat vara en fluga på väggen när dom hittade på till exempel ”Snopplockbete", säger Fredrik.► LÄS MER: Här är språkreglerna svenskarna undrar över mest – och så fungerar de

Mikael Parkvall är lingvist och forskar vid Stockholms universitet. Han menar att kvällstidningsorden egentligen är som vilka sammansättningar som helst och precis som alla sammansättningar kan de vara svåra att förstå i vissa sammanhang.

– Vilken sammansättning som helst kan vara potentiellt knepig första gången man hör det. Cykelstyre är ett ord vi känner till och kände vi inte till det skulle vi kunna förstå vad det betyder. Men ibland måste vi lära oss betydelsen, som till exempel med orden "barnporr" och "barnbok". Barnböcker är ju avsedda för barn men barnporr är ju knappast porr som är avsedd för barn, säger han.

Men Mikael Parkvall menar att kvällstidningsorden kan vara en utdöende genre.

– Om man tänker sig att kvällstidningsorden är en del av det svenska kulturarvet är det nog en döende genre eftersom journalistiken är döende i sig, inklusive kvällstidningarna. Om ytterligare någon generation kommer folk kanske inte veta vad det är.► LÄS MER: Hon härmar över trettio språk

Nedan kan du se några av orden och artiklarna orden kommer från ursprungligen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro