ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Skattefridagen” är här – och så används dina skattepengar

Linnea Bergman · 19 Jul 2017
Uppdaterad 20 Jul 2017
Många vet inte vad pengarna de betalar in i skatt används till.

Många vet inte vad pengarna de betalar in i skatt används till. Foto: Alamy/TT/Alamy.


I dag uppmärksammas "skattefridagen", en kampanj i syfte att sänka skatterna i Sverige. Men vad händer egentligen med alla de där slantarna vi betalar in i skatt? Metro reder ut med hjälp av en statistiker.

klar

Artikellänk är kopierad

Skattebetalarnas förening uppmärksammar i dag vad de kallar för ”skattefridagen”. En kampanj där föreningen jobbar mot sänkta skatter genom att visualisera skattekvoten, det vill säga kvoten mellan de totala skatteintäkterna och BNP, med hjälp av årets dagar.

I dag är dagen på året när den genomsnittlige svensken får börja behålla allt denne tjänat. Allt fram till nu gått till skatter, om man slår ut den intjänade summan över ett helt år, enligt Skattebetalarnas förenings uträkningar.

Men vad går egentligen de pengar vi betalar i skatt till?

För att ta reda på det är det lättast att undersöka hur den offentliga sektorns utgifter sett ut. Skatteintäkterna under ett enskilt år behöver dock inte alltid stämma exakt överens med utgifterna, och inkomsterna består inte bara av skatter.

– Cirka 90 procent av den offentliga sektorns inkomsterna är skatteinkomster. Att säga att de offentliga utgifterna exakt är vad skattepengarna går till är inte sant, men förenklat kan man se det så, förklarar Maria Pettersson, statistiker på Statistiska centralbyrån, SCB.

De totala utgifterna i den offentliga sektorn består till största delen av så kallade konsumtionsutgifter och transfereringar. Den offentliga sektorns konsumtionsutgifter handlar om utgifter för den verksamhet som offentliga sektorn ansvarar för. Transfereringar är de olika bidrag som hushållen får från den offentliga sektorn, exempelvis pensioner och föräldrapenning.

När man tittar på den offentliga sektorns totala utgifter kan man se att den största posten, 43 procent, handlar om ”socialt skydd”, något som landade på totalt 874 miljarder kronor under 2015.

– Pensioner, som är en stor del av de offentliga utgifterna, ingår i ”socialt skydd”, tillsammans med utgifter för äldrevård och vård och stöd till personer med funktionsnedsättning, förklarar Maria Pettersson, statistiker på SCB.

Andra stora poster i de totalt utgifterna för offentlig sektor handlar om allmän offentlig förvaltning (14 procent), hälso- och sjukvårdsfrågor (14 procent) och utbildning (13 procent). Totalt uppgick den offentliga sektorns utgifter 2015 till nästan 2 100 miljarder kronor, och motsvarade ungefär halva bruttonationalprodukten, BNP.

LÄS MER: Många fler får betala statlig skatt 2018 

Grafik: Det här går dina skattepengar till

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro