ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Starta resan i god tid" – här blir trafiken som mest intensiv i påsk

Björn Berglund · 28 Mar 2018
Uppdaterad 28 Mar 2018
Räkna med att påskresan kan ta längre tid än planerat.

Räkna med att påskresan kan ta längre tid än planerat. Foto: TT, Grafik: Metro


Påsken står för dörren och det betyder en av årets mest intensiva helger på Sveriges vägar. Som vanligt kan vi räkna med längre restid, köer och många olyckor. "Starta resan i god tid", råder Ulrika Westerberg på Trafikverket.

klar

Artikellänk är kopierad

E4 mellan Gävle och Tönnebro räknas som en av Sveriges mest olycksdrabbade vägsträckor. Precis som förra året blir det förbjudet att köra om på sträckan under delar av helgen.

Förbudet gäller norrgående trafik mellan klockan 13–20 på skärtorsdagen. På påskdagen och annandag påsk gäller förbudet under samma tider söderut.

– Det är ett väldigt högt tryck där under påsken och för att bilda ett bättre flyt och undvika olyckor och stopp har Trafikverket tillsammans med polisen beslutat att införa omkörningsförbud, säger Ulrika Westerberg, mediekommunikatör på Trafikverket.

Och det väntas högt tryck på fler vägar. Enligt Motormännens Riksförbund väntas som mest intensiv trafik på bland annat E45 mellan Göteborg och Åre, E 4 mellan Stockholm och Sundsvall och E20 mellan Göteborg och Stockholm.

– Det är mycket trafik som går norröver just under påsk jämfört med andra storhelger då inte lika många söker sig mot fjällen. Och trafiken är koncentrerad till begränsade resdagar. Det blir mycket trafik på framför allt skärtorsdagen och annandag påsk, säger Ulrika Westerberg.

Ulrika Westerberg råder påsktrafikanter att starta resan i god tid och räkna med att det kommer att ta längre tid än vanligt. Man bör också ta extra hänsyn till säkerheten.

– Om man har möjlighet så är det bra om man håller sig på mötesseparerade vägar eller vägar som har trafiksäkerhetskameror, eftersom de är säkrare. Och så ska man komma ihåg att det fortfarande råder vinterväglag på många platser. Anpassa hastigheten efter väglag och håll avstånd, säger hon.

– Men det blir ofta köolyckor oavsett väglag, så det gäller ju ändå att hålla avstånd och att ta det lugnt.

Även Motormännens Riksförbund varnar för väglaget.

– Tjällossningen som kommer på våren har börjat påverka vägytan, vilket kan leda till gropar, hål och ojämnheter. Vattensamlingar kan finnas där snösmältningen är igång. De kan frysa på under nätterna och orsaka halka, säger trafiksäkerhetsansvarige Carl Zeidlitz i ett pressmeddelande.

Också på järnvägarna blir trycket högt. Tågen på populäraste sträckorna, som nattågen mot Åre och Riksgränsen samt snabbtågen mellan Stockholm och Göteborg respektive Umeå, är i stort sett helt fullbokade.

– Det går i bästa fall att hitta någon enstaka plats här och där. Vi har satt in så mycket tåg och vagnar vi kan och vi ser att bokningarna har ökat med fem procent jämfört med förra påskhelgen, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ.

Men även tågresorna kan ta längre tid än vanligt. Under helgen utförs ett omfattande banarbete mellan Stockholm central och Stockholm Södra. Mellan sen torsdagskväll och tidig tisdagsmorgon ersätts tågtrafiken till och från Malmö med buss på sträckan Stockholm–Södertälje. Tågen till och från Oslo och Göteborg kommer att ta vägen om Västerås i stället för Katrineholm.

pil
Här ökar trafiken mest i påsk

E45 Göteborg–Åre

E4 Stockholm–Sundsvall

E20 Göteborg–Stockholm

E22 Norrköping–Kalmar

RV70 Enköping–Dalarna

RV66 mot Sälen

RV83/84 fjällvägen: Gävle, Härjedalen, Funäsdalen, Norge

RV26 Nissastigen, Halmstad–Jönköping, Västra Götaland, Värmland, Dalarna

E16 och RV 69 Gävle–Dalarna

E14 Sundsvall–Åre

Källa: Källa: Motormännen

pil
Motormännens råd för en säker resa

Se till att ha med en fulladdad mobil, men rör den inte under körning.

Var ute i god tid och var utvilad. Trötthet bakom ratten kan vara lika farlig som rattfylla.

Ta god tid på dig, ta paus ibland och turas om att köra om det går.

Undvik att ha en bestämd sluttid när du ”ska” vara framme.

Överlåt mobilsurfandet till passagerare och låt dem bestämma musiken.

Källa: Källa: Motormännens Riksförbund

pil
Olyckor i påsktrafiken

2017Döda: 4. Skadade: 195

2016Döda: 1. Skadade: 186

2015Döda: 1. Skadade: 190

2014Döda: 2. Skadade: 205

2013Döda: 3. Skadade: 186

Genomsnitt 2000–2017Döda: 5,9 Skadade: 248,6

Källa: Källa: Transportstyrelsen

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro