ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Svartsjuka är inte en sund känsla”

Ulrica Widsell · 22 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2017

Acceptera inte att din partner är svartsjuk

klar

Artikellänk är kopierad

Svartsjuka kan ställa till stora problem i en relation. Det kan vara jobbigt både för den som är svartsjuk och för den som är tillsammas med någon som är svartsjuk.– Det är vanligt att den som är svartsjuk försöker begränsa den andres liv och sätter upp orimliga regler, som ”Du får inte vara ute och roa dig på egen hand” eller ”Jag vill inte att du ska ha kontakt med dina ex”.  En annan variant är att den som är svartsjuk visar missnöje eller är sur. Det är jobbigt för den som är svartsjuk att bära på oro och känslor av otillräcklighet och rädsla att bli lämnad, säger Maria Bergström, socionom och sexrådgivare.Ofta handlar svartsjuka om ett behov av kontroll.– Man bagatelliserar svartsjukan och säger att jag är en svartsjuk person och det måste du ta hänsyn till. Men det är inte okej att ha det så.RELATIONER.

Den som lever med någon som är svartsjuk ska inte börja anpassa sig och börja undanhålla saker.– Det är jätteviktigt att försöka vara rak och ärlig och visa tydligt var gränsen går. Man ska inte gå in i att börja förklara eller ursäkta sig eftersom det är som att säga okej till den osunda kontrollen.

•• Vad beror svartsjuka på?– Svartsjuka bottnar oftast i en dålig självkänsla. Det handlar också om makt i relationen, om man har ett bristande självförtroende och tror att man inte är god nog eller värd att älskas. Då kanske man tar till maktmedel, som att minimera chanserna för partnern att träffa andra.Att vara svartsjuk på sin partners förflutna handlar ofta också om dålig självkänsla.– Man jämför sig med tidigare partner och känslan av att inte var den enda blir jobbig, att partnern har ett jämförelsematerial  i vardagen och i sexlivet. Ett grundråd är att försöka tänka att vi är tillsamman för att vi väljer varandra varje dag. Trots alla andra intressanta människor så väljer han eller hon mig.

•• Kan svartsjuka vara bra? – Nej. Att engagera sig i varandra är ju bra, men svartsjuka är något annat. Många har bilden av att det bara visar hur mycket man älskar den andra. Men älskar man varandra så ger man varandra frihet att existera parallellt och vara självständiga individer, som inte behöver förklara varje steg man tar.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro