ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Varför trycker man ner en lime i Coronan?"

Clara Grabe · 9 Dec 2017
Uppdaterad 9 Dec 2017
Limeklyftan bidrar till fräschör, säger Clara Grabe.

Limeklyftan bidrar till fräschör, säger Clara Grabe. Foto: IBL


Metros dryckesexpert Clara Grabe svarar på era frågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur vet man vilka vin man ska lufta innan det dricks och inte?Johanna

Hej Johanna,Tack för din fråga, det är nog något som många funderar på. Det som ställer till det hela är att det inte finns någon enkel regel. Det finns egentligen två skäl till att dekantera vin, antingen för att man förväntar sig fällning i vinet eller för att det ska luftas. Nu frågar du om just luftning så vi fokuserar på det. De flesta röda viner som är max fem år gamla mår bra av att luftas, unga viner kan ibland vara lite strama. Genom att hälla vinet i en karaff en stund före servering kommer tanninerna att bli lite mindre sträva och frukten kommer fram mer. Även vita viner mår bra av att luftas, speciellt om det är en fylligare stil. Man kan ställa karaffen på en isbädd för att inte vinet ska bli för varmt i karaffen. Om man dricker äldre viner ska man vara försiktig med att hälla upp vinet för tidigt. Det som vi beskriver som frukt och bär i doften utvecklas mycket med tiden och när vinet är moget är fruktigheten väldigt känslig för luft, därför är det nästan bättre att inte dekantera ett vin som är tio år eller äldre för att vara på den säkra sidan.

Är det någon skillnad på cava och prosecco annat än namnen?Lena Hansson

Hej Lena,Det är väldigt roligt att du frågar om det här. En sak som skiljer vinerna åt är att prosecco bara får göras i Italien och cava kommer från Spanien. Men det slutar inte där. Att göra mousserande vin kan vara en väldigt enkel eller en mer avancerad procedur beroende på vilken metod man använder. Enkelt förklarat så är prosecco tillverkat mer som en läsk medan cava är en produkt som görs på samma vis som en champagne. När man tillverkar prosecco gör man först ett stilla vin som man sedan kolsyresätter i en stor tank för att sedan buteljera. Resultatet är ofta ett väldigt flirtigt, fruktigt och tillgängligt vin med ganska aggressiva bubblor. Cava och champagne går i stället genom en andra jäsning i flaskan och det är då kolsyran bildas. Man buteljerar ett stilla vin tillsammans med socker och jäst för att sedan sätta på en kapsyl. Inne i flaskan börjar sedan en jäsning av socker vilket skapar bubblor. Efter att jästen omvandlat sockret till bubblor och alkohol dör den och faller till botten av flaskan. Sedan vilar vinet på jästfällningen vilket bidrar till andra aromer än enbart den lätta fruktigheten som finns i en Prosecco. Hur länge vinet lagras på jästfällningen beror på reglerna för olika viner men minst i några månader och upp till många år. Tekniken som sedan används för att få ut fällningen ur flaskan kallas för degorgering, Då fryser man ner flaskans hals, lossar kapsylen och låter trycket i flaskan skjuta ut jästfällningen. Därefter försluts flaskan med champagnekorken. Metoden för cava, crémant och champagne är betydligt mer tidskrävande och kostsam än den för prosecco och andra enklare mousserande viner. Jag kan verkligen tipsa om att köpa en flaska av varje och sedan blindprova dem och se om det går att lista ut vilken som är vilken.

Varför trycker man ner en lime i Coronan?Chivas

Hej Chivas,Tack för din fråga, jag har också funderat på det. Personligen tycker jag att det är gott att få i syran i ölen eftersom jag dricker Corona som en törstsläckare. Limeklyftan bidrar till fräschör och gör att ölen blir än mer läskande. Det finns teorier om att man ville få bort eventuell rost på flaskan från kapsylen. Tyvärr har jag inte något riktigt bra svar men jag tycker att man ska lägga i lime om man tycker att det är gott och låta bli om ölen smakar bättre utan. Syra är en smak som höjer andra smaker likt salt så varför inte.

Om du skulle vara tvungen att dricka ett vin resten av ditt liv – vilket skulle du välja då?Aladdin

Hej Aladdin,Det är inte första gången jag får den här frågan och mitt svar brukar vara att jag inte kan välja ett vin, för det perfekta vinet beror på tillfället och omständigheterna. Men nu ska jag göra ett undantag och säga ett vin som jag skulle kunna dricka varje dag, champagne. Det är förmodligen ett väntat svar från någon som arbetar med vin men det känns också helt otänkbart att tröttna på champagne. Bubblorna, syran och fräschören i vinet gör att det passar vid olika väder, tillfällen och sällskap. Det är dock viktigt att komma ihåg att jag skulle vara dålig på mitt jobb om jag faktiskt genomförde detta och bara drack ett och samma vin varje dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro