ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Vi måste våga prata mer om självmord”

Josefin Svenberg · 14 Aug 2014
Uppdaterad 12 Mar 2018
Efter Robin Williams självmord i måndags skrevs ett blogginlägg som fått enorm spridning i sociala medier.

Efter Robin Williams självmord i måndags skrevs ett blogginlägg som fått enorm spridning i sociala medier. Foto: Reed Saxon/AP photo/TT


Ska man prata om självmord? Eller kan det uppmuntra fler att ta sina liv? Efter att flera kända personer tagit sina liv den senaste tiden har diskussionen återigen blivit aktuell, men både personer som är deprimerade och psykologer tycks vara överens: Tabut kring självmord måste brytas – men på rätt sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Uppdatering av artikel

12 mars 2018: En person i texten har anonymiserats på dennes begäran. För mer info, kontakta [email protected]

– Vi måste våga prata mer om självmord, och psykisk ohälsa över huvud taget, så att personer som är deprimerade förstår att de inte är ensamma och att det finns hjälp att få.

Det säger Simon, 34, vars blogginlägg ”Rösten som dödade Malik, Robin och en del av härligheten” från i tisdags har fått stor spridning i sociala medier.

I inlägget beskriver Simon själv hur det är att vara bipolär. Även om han i dag mår bra, så finns hela tiden en rädsla för att återigen glida ner i en djup depression ”där självmord känns som en rimlig utväg”.

– När man mår så pass dåligt är all logik som borta. Det spelar ingen roll vad människor runtomkring en säger och tycker. Och när personer som Malik Bendjelloul och Robin Williams tar sina liv blir det extra tydligt – att hur framgångsrik man än är så kan det finnas en röst inom en som har makten och är starkare än allt annat. Och det är fullständigt vidrigt.

I skrivande stund har hans blogginlägg delats fler än 9 000 gånger. Och trots att Simon bloggat om sin sjukdom tidigare beskriver han det som ”superjobbigt”.

– Det känns som ett stort misslyckande att inte klara av att vara ”normal”. Man tänker att det är knäppa och helt utslagna människor som åker in på psyket. Jag vet ju att det inte är så, men det spelar ingen roll för det är så fruktansvärt stigmatiserat med psykisk ohälsa.

Att han ändå väljer att dela med sig av sina jobbigaste tankar och känslor beror på att han har en förhoppning: Att vi ska våga prata om det.

– Det är ju jättevanligt med depressioner, men samtidigt vet inte folk hur de ska förhålla sig till det och tycker att det är jobbigt om någon är deprimerad. Därför tror jag att många människor inte ens vågar säga att de mår dåligt. Men om det skulle bli avdramatiserat med psykisk ohälsa så skulle nog fler söka hjälp – för det finns hjälp att få, säger Simon.

Psykologen: Depression är en folksjukdom

Precis som Simon menar många psykologer, forskare och andra som arbetar professionellt med psykisk ohälsa att tabut kring självmord och depressioner måste brytas.

– Vem som helst kan drabbas av en djup depression. Det är en folksjukdom som tar betydligt fler liv än till exempel trafikolyckor. Men när någon dör i trafiken skrivs och pratas det ju massor om det, säger Britta Alin Åkerman, legitimerad psykolog och psykoterapeut som är knuten till Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa, NASP, vid Karolinska Institutet.

Britta Alin Åkerman berättar att det inte finns någon forskning som tyder på att antalet självmord minskar bara för att man inte pratar eller skriver om det. Däremot är det mycket viktigt att det uppmärksammas på rätt sätt, menar hon.

– Att prata om självmord kan rädda liv. För en person som har tänkt på att ta sitt liv kan det hjälpa oerhört mycket att förstå hur pass vanligt det är, att det kan drabba alla, och att närstående vågar räcka ut en hand och prata om det, säger Alin Åkerman.

Hon avfärdar även de kommentarer som ibland dyker upp efter kända personers självmord, i stil med ”hur kan någon som är så framgångsrik må så pass dåligt?” och ”hur kan de vara så egoistiska och ta sitt liv när de har familj?”.

– Vem som helst kan som sagt drabbas av en djup, svår depression och då har det inte någon betydelse om man är populär eller har mycket pengar. Och självmord är absolut inte en egoistisk handling. När man har gjort studier med personer som försökt ta sitt liv men överlevt så säger de att tankeförmågan inte fungerar just då. Under den sista fasen där man begår handlingen är man inte psykiskt frisk – oavsett om man har en psykisk sjukdom eller inte.

LÄS ÄVEN:

► LISA MAGNUSSON: Varje självmord är ett för mycket

► Självmordsupplysningen fullbelagd varje kväll

► Självmord tar flest tonårsflickors liv

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro