ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

1 000 personer letar efter förvunna hundar i Skåne

Johan Mårtensson · 12 Mar 2013
Uppdaterad 12 Mar 2013
1 000 letar efter förvunna hundar i Skåne Vanja Becarevic, med cockerspanieln Felix, är aktiv i 0organisationen. Så sent som0 i helgen deltog Vanja i et0t omfattande sök efter en h0und som försvun- nit utanför Vellinge.

1 000 letar efter förvunna hundar i Skåne Vanja Becarevic, med cockerspanieln Felix, är aktiv i 0organisationen. Så sent som0 i helgen deltog Vanja i et0t omfattande sök efter en h0und som försvun- nit utanför Vellinge. Foto: Kinga Lezansa Sjölin


Stulna hundar är ett problem i Skåne. Nu växer den ideella organisationen Husdjurshjälpen Skåne, som fungerar som Missing People – fast för djur.

klar

Artikellänk är kopierad

De efterlyser på Facebook, knackar dörr, sätter upp lappar och genomför flera timmar långa sök i terrängen. 

Sedan starten i januari 2012 har organisationen ökat till nästan tusen engagerade.  – Om min egen hund försvann hade jag ju velat att folk ställde upp. Polisen hinner inte alltid, säger medlemmen Vanja Becarevic.

Enligt grundaren Ulrika Bengtsdotter har man i dagsläget hittat ungefär 70 försvunna hundar, många av dem i livet. – Jag beräknar att det handlar om stölder i cirka 30 procent av fallen. 

Det är inte bara att hundar stjäls utanför butiker, tjuvarna tar sig även in i trädgårdar, säger hon.  

Vissa av hundarna används som kampoffer i hundslagsmål. En amstaff som stals i Malmö för en vecka sedan hade sådana skador när han hittades, enligt Ulrika Bengtsdotter.  – Det är ju världens mardröm att bli av med sin hund. Jag lider något fruktansvärt med ägarna som drabbas, och jag vill göra allt som går för att hjälpa dem att hitta sina hundar, säger hon.  

En av dem som organisationen letar efter i dag är afghanhunden Emily, som försvann i Hyllinge utanför Helsingborg 2010. 

– Hon lekte i snön i trädgården när telefonen plötsligt ringde, och då jag kom ut igen var hon borta. Sedan såg jag att staketet var uppklippt. Utanför staketet fanns också stora fotspår från en man, men hennes tassavtryck fanns inte där, säger matte Liza Lopez.

Hon hyser än i dag hopp om att Emily ska hittas och att hon mår bra. – Folk kan tycka att det är jobbigt att bli bestulen på en tv eller stereo, men med en hund är det något helt annat. Emily går inte att ersätta, säger Liza Lopez.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro