ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

1 000 skåningar behöver operation mot fetma

Ingrid Arinell · 7 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

OPERATION. Ettusen skåningar behöver opereras mot fetma årligen. Ändå utförs bara ett hundratal operationer per år. – Fetma är ett problem och det måste behandlas, men vi kom på det rätt sent i Sverige, säger Jan Hedenbro vid kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund.

Antalet operationer mot fetma är betydligt färre i Sverige än i övriga Europa och USA. Och det går inte att förklara med att svenskar är smalare. I Europa utförs nästan tre gånger så många fetmaoperationer per 100 000 invånare som i Sverige. – Så stor skillnad är det inte i hur vanligt förekommande fetma är, säger Jan Hedenbro. Snarare handlar det om att behandlingsmetoden är ny och att den svenska sjukvården haft andra prioriteringsområden, menar han. Många läkare har över huvud taget inte diskuterat frågan om operation som behandling mot fetma under sin studietid.

I år beräknas mellan 160 och 170 operationer att utföras i Skåne. Målet är att 300 personer ska opereras under 2008. För att få opereras måste patienten först delta i tre professionellt ledda försök att gå ner i vikt. Det får inte handla om en tillfällig viktuppgång, patienten ska ha haft problem med fetma i minst fem år. Det finns också särskilda krav på BMI (Body Mass Index). Om patienten har andra komplikationer, som till exempel diabetes, krävs 35 i BMI. Annars gäller att patienten ska ha ett BMI på minst 40.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro