ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

1 400 elever får dela på en psykolog

Edvin Gepertz · 15 Sep 2011
Uppdaterad 15 Sep 2011
Emma Westerberg, 18, till vänster, tycker att det är viktigt att det finns psykologer till hands för skolans elever: ”Det behövs verkligen till dem som behöver hjälp. Men det låter inte så bra att man får vänta så länge.” Till höger i bild Klara Lind Ericson, 18. Båda går på Samskolan i Göteborg.

Emma Westerberg, 18, till vänster, tycker att det är viktigt att det finns psykologer till hands för skolans elever: ”Det behövs verkligen till dem som behöver hjälp. Men det låter inte så bra att man får vänta så länge.” Till höger i bild Klara Lind Ericson, 18. Båda går på Samskolan i Göteborg. Foto: Christina Blom


Färsk kartläggning visar att ingen av skolorna i Göteborgsområdet håller måttet.

klar

Artikellänk är kopierad

Max 500 elever per psykolog, det rekommenderar Sveriges Psykologförbund. Men ingen kommun i Göteborgsområdet klarar av den gränsen och siffrorna varierar kraftigt. Från 640 elever per psykolog i Kungsbacka till 2 630 i Kungälv, visar förbundets kartläggning. Den nya skollagen kräver förvisso att eleverna ska ha tillgång till psykologisk hjälp, men preciserar inte kravet mer än så. I Göteborgs stad går det 1 400 elever per psykolog och för att nå förbundets rekommendation skulle man behöva anställa omkring 100 till, utöver de 54 som redan finns. I dag kan elever i Göteborg få vänta i flera månader för att få regelbunden kontakt. – Det är tråkigt att det är kö och det är inte bra för de ungdomar som kommer. Självklart vore det bra med fler psykologer i skolan, säger Mats Pihlgren, chef för den centrala elevhälsan och Humlan, som erbjuder psykologhjälp till gymnasieelever i Göteborg och som fanns redan innan lagkravet kom in. Men det kan bli ändring redan nästa år. Enligt utbildningsnämnden finns det planer på att skjuta till mer pengar till 2012 års budget. – Jag kan bekräfta att det ligger för dåligt till som det gör i dag och att behovet ökar, säger Helene Odenljung (FP), vice ordförande. Enligt Svenska psykologförbundet är det viktigt att elever som söker hjälp får träffa någon så snart som möjligt, inte vänta i månader. Något som eleverna själva håller med om. – Jag tror att det är många som söker i sista stadiet. Om man mår dåligt och måste ha hjälp kan man inte vänta, säger Klara Lind Ericson, 18, som går sista året på Samskolan i Göteborg, men själv aldrig behövt träffa en psykolog. Robert Hammarstrand (S), kommunalråd i Göteborg, upplever inte en brist på psykologer för elever. Han uppger att det finns ett centralt beslut på att alla elever som mår dåligt ska få träffa en kurator eller psykolog inom tre dagar. Men han erkänner också att man inte centralt vet hur stadsdelarna lever upp till detta löfte i sin verksamhet. Just nu genomförs en undersökning om detta. – Hur det fungerar i praktiken ska vi kolla på när undersökningen är klar, säger han. I Kungälv, den sämsta kommunen, uppger Anders Holmensköld (M), ordförande i kommunstyrelsen att elever har samma tillgång till hjälp där som någon annanstans. – Att nå psykologförbundets rekommendation är inget vi driver just nu, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Edvin Gepertz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro