ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

1 400 klagomål på värmen i SL-trafiken – nu kräver S åtgärder

Filip Joelsson · 10 Jul 2018
Uppdaterad 10 Jul 2018
Varma bussar och tåg ställer till det för kollektivtrafikresenärerna i Stockholm i sommar.

Varma bussar och tåg ställer till det för kollektivtrafikresenärerna i Stockholm i sommar. Foto: IBL


Närmare 1 400 värmerelaterade klagomål har inkommit till SL de två senaste månaderna. Nu riktar Socialdemokraterna skarp kritik mot Moderaterna i landstinget och kräver åtgärder redan i sommar.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som åkt buss eller tåg i Stockholms län i sommar lär knappast ha undgått att temperaturen och luftkvaliteten lämnar mer att önska.

SL har överösts med klagomål under våren och sommaren – mellan den 3 maj och 4 juli tog SL emot närmare 1 400 klagomål angående temperatur och ventilation i kollektivtrafiken – och nu kräver Socialdemokraterna i landstinget att något görs åt saken, vilket Mitt i Stockholm var först att rapportera.

S: ”Går att lösa redan i sommar”

Enligt S går problemet att lösa redan i sommar, då man menar att SL beräknas gå med 400 miljoner kronor i vinst i år, och att kostnaderna för drift och underhåll väntas hamna många miljoner under budget.

– Det här är något som kan fixas snabbt, de flesta bussar har redan luftkonditionering. När SL går ut med att om man ska åka en lång sträcka så är det bra att hoppa av titt som tätt på grund av värmen, då är det något som brister. Det är orimligt att man inte ska kunna åka längre sträckor. Dessutom är det en trafiksäkerhetsfråga, säger Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd, till Mitt i.

M: ”Fake News”

Moderaterna slår tillbaka kritiken, och menar att S inte kan ha räknat rätt.

– Antingen kan S inte räkna eller så ägnar de sig medvetet åt fake news. Den delen i budgeten står inte kopplad till busstrafikens fordon. Socialdemokraternas skarpa förslag innebär utredningar och konsulter för hundratals miljoner, säger trafiklandstingråd Kristoffer Tamsons (M) till Mitt i.

LÄS MER
Här är 8 saker du inte får göra i kollektivtrafiken

Enligt Tamsons är det mycket kostsamt att utrusta gamla bussar med AC. Däremot är det numera ett krav att installera AC på alla nya bussar.

– Jag står helt på resenärernas sida, och jag har redan säkerställt att SL arbetar med detta, säger han till Mitt i.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro