ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

1 550 jobb bort från Ericsson

TT · 7 Nov 2012
Uppdaterad 7 Nov 2012

Telekombolaget Ericsson ska banta 1 550 tjänster i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Man planerar dessutom att minska antalet konsulter och andra anställda med korttidskontrakt, enligt ett pressmeddelande.

Tusen jobb försvinner i Stockholm. I övrigt försvinner cirka 200 jobb i Göteborgsområdet, 40 arbeten i Borås, 50 i Karlskrona och 106 i Kumla. Dessutom görs sig telekombolaget av med 120 personer i Linköping, tio i Luleå, 15 i Lund och 13 i Malmö.

Den 30 september 2012 uppgick det totala antalet anställda i Sverige till 17 768.

Ericsson har verksamhet på följande orter: Borås (cirka 1 100 anställda), Falun (cirka 230), Göteborg - Lindholmen och Mölndal (cirka 2 200), Hudiksvall (cirka 300), Kalmar (cirka 20), Karlskrona (cirka 675), Katrineholm (cirka 400), Kumla (cirka 650), Linköping (cirka 1 300), Luleå (cirka 50), Lund och Malmö (cirka 100) samt Stockholm (cirka 10 800).

Ericsson-aktien steg omedelbart efter beskedet, men föll sedan snabbt tillbaka och efter drygt tio minuter hade kursen sjunkit med ungefär 0,2 procent.

Individuella besked till de som berörs beräknas kunna ges i mars 2013, skriver Ericsson. 

Neddragningarna sker inom alla personalgrupper, såsom försäljning, administration, forskning, produktion och tjänsteleveranser, enligt pressmeddelandet. Bland affärsområdena är det främst nätverksdelen som drabbas.

De enda orter som klarar sig där Ericsson har verksamhet i Sverige är Falun, Hudiksvall, Kalmar och Katrineholm.

– Det som händer i vår omvärld styr vi inte över. Det vi kan kontrollera själva som företag är våra kostnader, därför är det oerhört viktigt att vi hela tiden ser över dem, säger Tomas Qvist, personalchef för Ericsson i Sverige, till TT.

Konkurrensen inom telekombranschen är hård, fortsätter han.

– Vi är ett världsledande företag på en väldigt tuff marknad. För vi ska kunna fortsätta vara världsledande och kunna investera i vår forskning och utveckling tittar vi hela tiden över våra kostnader. Kostnader minskas inte bara genom personalnerdragningar, men ibland hamnar vi en situation där det inte går att undvika, säger Tomas Qvist.

Hur uppsägningarna ska gå till är inte klart, om anställda kommer att erbjudas avgångsvederlag, om det blir "sist in, först ut" eller andra lösningar.

– Vi har inlett diskussionerna med de fackliga organisationerna, säger personalchef Tomas Qvist.

Den övergripande delen av besparingarna sker inom affärsområdet Networks, som har gått trögt en längre tid.

– Som vi sade när vi delgav kvartalsrapporten är vi inte nöjda med lönsamheten, säger Tomas Qvist.

Göran Appelqvist från akademikerfacket Sveriges Ingenjörer på Ericsson, säger att nerdragningarna inte kommer som någon överraskning eftersom det en tid varit känt att vissa delar av företaget är olönsamma. Enligt Appelqvist kommer det inte gå att klara en så här stor neddragning utan uppsägningar.

– Med en så här stor numerär kommer det inte gå med naturliga avgångar. Uppsägningar blir oundvikliga, säger Appelqvist.

Martin Nilsson, telekomanalytiker på Handelsbanken, är överraskad av varslet.

– Det måste jag säga. Det handlar ju om åtta till nio procent av alla anställda i Sverige, säger han till TT.

– Framför allt eftersom Ericsson hade en investerardag på tisdagen, och där tyckte jag att de gav ett helt annat intryck, nämligen att de inte skulle komma med några stora varsel.

Förklaringen till att Ericsson trots allt lägger ett så omfattande varsel är sannolikt att hela telekomsektorn är inne i en tung period, enligt Martin Nilsson. Han påpekar att Telia bara för ett par veckor sedan också presenterade planer på att säga upp 2 000 anställda.

– Både operatörer och tillverkare har det väldigt tufft i dag. Det är en kraftig lönsamhetspress inom hela branschen

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro