ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

1 av 5 litar inte på sin internetbank

Stockholm Mary Örnborg · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Internetbanker är inget att lita på tycker en av fem svenskar. Detta visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av det svenska it-säkerhetsbolaget SE46. Senaste tidens attacker mot bland annat storbanken Nordea är en bidragande orsak till att förtroendet för internetbankernas säkerhet minskat bland bankernas kunder. -Det är den senaste tiden samlade bild i media som kunderna fått av phisingattacker och trojaner mot bankerna samt bankernas oförmåga att komma till rätta med problemet som sänkt förtroendet, säger Fredrik Ågren, VD på säkerhetsföretaget SE46. Orsakerna till attackerna beror dock inte på bankernas egna centrala it-miljöer. Istället ligger problemet hos bankkunderna själva. - Ofta beror det på att bankkundernas egna datorer är sårbara för osäker kod. Olika sökprogram tar sig därför lätt in i datorer som är dåligt skyddade och öppnar därmed upp för virusmaskar och trojaner, säger Fredrik Ågren. För att komma till rätta med problemet har bland annat Nordea börjat dela ut gratis antivirusprogram till sina kunder. - Som internetbank-kund är man säkrare med ett uppdaterat antivirusprogram. Men man ska samtidigt komma ihåg att antivirusprogrammen bygger på 80-talsteknik och i dag är vi inne på 2000-talet. - Vill man vara riktigt säker när man gör sina banktransaktioner via internet bör man istället använda proaktiva antiviruslösningar, det vill säga att man själv definierar vad som är tillåtet i datorn, säger Fredrik Ågren. Även förtroende för antivirusprogrammen är lågt bland internetkunderna vsar Sifos undersökning. Endast var fjärde internetbankernas kunder litar på antivirusprogram. - Att förtroendet både för internetbankernas säkerhet och för antivirusprogrammet är så lågt tyder på en allmän okunskap. Och är man inte insatt i hur säkerheten fungerar är det lätt att man tappar förtroendet för hela systemet, säger Fredrik Ågren.

Fredrik tipsar hur man bäst skyddar sig mot attacker: -Sätt dig in i vad problematiken går ut på och se till att välja rätt bank för dina Internet-transaktioner. - Se till att du alltid har ett uppdaterat virusprogram – på så sätt är du säkrarae mot attacker. - Håll dig ajour om vad som händer på säkerhetsområdet genom att hålla ett öga på it-inriktade sajter. - Om du ska vara riktigt säker på att slippa trojaner och virusmaskar ska du välja en proaktiv antiviruslösning.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro