ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

1 av 6 djurarter riskerar att försvinna - så här dåligt mår jorden

JOHAN WIKÉN/IDA GUSTAFSSON · 3 Dec 2015
Uppdaterad 3 Dec 2015
Jorden mår dåligt av flera anledningar. 

Jorden mår dåligt av flera anledningar.  Foto: Alamy


Att hitta ljuspunkter i klimatfrågan är svårt. För det är så mycket som går fel just nu. Metro har sammanställt fakta om hur dåligt jorden mår.

klar

Artikellänk är kopierad

Världens ledare sitter just nu i Paris och diskuterar fram ett klimatavtal som ska leda till hållbar livsstil världen över. 

Men ett avtal är bara en bit papper som ingen följer det. Och det är något som krävs om jorden ska överleva. För så här dystra är siffrorna om klimatet just nu.

Jorden har aldrig varit så varm.

2015 går mot att bli det varmaste året sedan de systematiska mätningarna började år 1850. Och det är inte någonting positivt. ”Detta är dåliga nyheter för planeten”, säger världsmeteorologiorganisationen WMO:s generalsekreterare i ett pressmeddelande.

En stark El Niño i kombination med den globala uppvärmningen – orsakad av människan – är bidragande orsaker till uppvärmningen. Hur varmt det har blivit visar i Nasas grafik här nedan. 

Källa: SMHI, NASA

Djurarter utrotas.

En av sex arter riskerar att utrotas på grund av klimatförändringar, enligt en studie. En annan studie varnar för att jorden är på väg in i en ny utrotningsfas – likt när dinosaurierna dog ut för 65 miljoner år sedan.

Genom att minska inskränkningar på djurs naturliga livsmiljö, överexploatering för ekonomisk vinning och klimatförändringar kan vi motverka utrotningen. Men möjligheten minskar för var dag som går.

Källa: Science, New York Times

Den gyllene paddan fanns tidigare på Costa Rica. De är numera utdöda. Den globala uppvärmningen har pekats ut som orsaken till utrotningen.
Den gyllene paddan fanns tidigare på Costa Rica. De är numera utdöda. Den globala uppvärmningen har pekats ut som orsaken till utrotningen.Foto: Alamy

De globala kolidoxidnivåerna stiger.

Koldioxid kommer huvudsakligen från förbränning av olja, kol och gas. För två månader sedan, i oktober, låg det på 401,58 miljondelar. Och den är i ständig ökning. År 2013 låg halten på 397,62 miljondelar. 

Enligt en undersökning som den brittiska välgörenhetsorganisationen Oxfam nyligen presenterade ligger 10 procent av världens rikaste länder bakom hälften av de globala koldioxidutsläppen.

Källa: NASA, SMHI och The Guardian

Glaciärerna smälter.

En konsekvens av klimatförändringarna är att glaciärerna smälter i allt snabbare takt. Det ökar risken för en kraftig ökning av havsnivån vilket bland annat är ett hot för många människor i låglänta områden. Även i Sverige tinar glaciärerna bort, sedan 1950-talet har de nordligaste glaciärerna minskat med cirka 30 procent.

Pingvinerna på Antarktis upplever stora förändringar i och med klimatförändringarna.
Pingvinerna på Antarktis upplever stora förändringar i och med klimatförändringarna.Foto: TT

Försurade hav

Haven tar upp cirka 40 procent av koldioxidutsläppen. När koldioxhidhalten i vattnen ökar blir haven försurade. Sedan i slutet av 1700-talet när industriella revolutionen började har det genomsnittliga pH-nivåer minskat med 0,11, vilket motsvarar en ökning av vätejonskoncentrationen med 30 procent. Forskningen på området är fortfarande ny, men det man vet är att sura vatten gör det svårare för många marina djur och växter, som sjöborrar och koraller, att bilda skelett. 

KÄLLA: SMHI, NOAA Pacific Marine Enviromental Laboratory (amerikanskt miljöforskningsinstitut)

Koraller som bildar ett skelett av kalk får svårare att växa till sig i surare vatten.
Koraller som bildar ett skelett av kalk får svårare att växa till sig i surare vatten.Foto: TT
klar

Artikellänk är kopierad

JOHAN WIKÉN/IDA GUSTAFSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro