ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10-årig pojke skulle lära sig n-ordet som läxa – Vi ser allvarligt på detta”

Natalie Demirian · 16 Nov 2017
Uppdaterad 16 Nov 2017
Ahmed Osman och hemläxan.

Ahmed Osman och hemläxan. Foto: Privat


En femteklassare i Rösjöskolan i Sollentuna fick en hemläxa med glosor av sin lärare. Bland vanliga ord som hyllan och vargen fanns n-ordet. Jag och hans mamma blev väldigt arga, vi förstod inte att det var på riktigt”, säger den 10-åriga pojkens pappa, Ahmed Osman.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var när den 10-årige pojken, som snart fyller 11 år, kom hem från skolan på tisdagen som han berättade för sina föräldrar att han hade fått en läxa med ett fult ord i.

– Vi kunde inte fatta att en lärare på hans skola kunde släppa igenom en sådan här sak. Vi pratade med rektorn som sa att han skulle titta på det i går morse. Efteråt får vi ett samtal från läraren. Vi trodde att vi skulle få en ursäkt och höra att det här inte skulle hända igen, att de inte förstod hur det kunde ha skett och att de beklagar.

Men i stället argumenterade hon mot dem och berättade varför ordet fanns kvar i läxan, säger Ahmed Osman.

– Hon sa också att ingen annan förälder har reagerat. Vi fick förklara för henne att det är ett rasistiskt ord och att det inte är okej. Men hon ville inte förstå det.

Han säger att de inte kom vidare i samtalet, som sedan avslutades.

– När min son kommer hem från skolan säger han att han och hans kompis berättat för läraren att det var ett rasistiskt ord. Då hade läraren blivit arg på dem och skrikit att Astrid Lindgren har använt ordet i sina böcker och att kokosbollar har hetat det. Jag och hans mamma har sagt till honom att han inte behöver göra den här läxan. Men läraren har sagt till honom att han kommer att få dåligt betyg om han inte gör det. Vi sa till honom att skolan får ta det med oss.

Ahmed Osman säger att både han och sonens mamma är helt ställda över det inträffade och kan knappt förstå det.

– Att det här händer i Sverige just nu. 2017. Det är helt sjukt. Det krävdes att det här skulle hamna i media och i sociala medier för att skolan skulle reagera. Jag kommer att göra en DO-anmälan mot skolan och läraren. Sedan får vi se hur vi går vidare, säger han vidare.

I dag har pojken känt sig ledsen och har fått stanna hemma från skolan.

Under hela dagen har Metro försökt nå en ansvarig på skolan, men ingen har gått att nå. Till slut blir vi hänvisade till skolchefen för Sollentuna kommun, Mikael Kaspar.

– Vi fick besked i går kväll om att det här ordet har förekommit i ett läxförhör. Vi har vidtagit åtgärder och ser mycket allvarligt på detta. Det är helt oacceptabelt att det här ordet överhuvudtaget finns med i undervisningen. Vi har pratat med Diskrimineringsombudsmannen och vi har startat en utredning kring händelsen och träffat läraren som är inblandad i det här. Vi kommer också se över allt material i samtliga skolor och ha en diskussion i rektorsgruppen för att säkerställa att det inte finns något material någonstans som inte stämmer överens med vår värdegrund, säger han.

Mikael Kaspar säger att han inte kan kommentera någonting kring vad läraren har sagt till pojken och föräldrarna, utan inväntar utredningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro