ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10-årige Mohammeds önskan till tomten: Få stanna i Sverige

Karolina Skoglund · 8 Dec 2014
Uppdaterad 8 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Privat.
Mohammeds familj, utom pappan.
Mohammeds familj, utom pappan.Foto: Privat.

Till skillnad från många andra tioåringar önskar sig Mohammed varken tv-spel, lego, eller godis. Han högsta önskan är ett uppehållstillstånd: ”Jag föddes i Sverige” skriver han i ett brev till tomten.

”Hej! Jag heter Mohammed El Safh och är född i Sverige den 12 december 2004. Jag önskar att jag får uppehållstillstånd i Sverige. Så jag önskar att det blir min julklapp”. Så Mohammed,10, i ett brev till tomten, tillsammans med en bild på honom själv från en skolfotografering. – Jag har skrivit asmånga gånger att vi vill ha uppehållstillstånd. Men vi får inte det. Det är alltid nej och nej, säger han.

Så då var det bättre att skriva till tomten? – Ja.

Vad önskar du dig mer i julklapp? – Det är bara det jag önskar. Jag känner inte till något annat land. Jag har bara vänner här. Jag har inget  uppehållstillstånd. Men jag föddes i Sverige.

Mohammed har två syskon, ett äldre och ett yngre, och bor med sin familj strax utanför Göteborg. Ingen i familjen har uppehållstillstånd. Föräldrarna flydde hit flydde hit från Libanon tillsammans med det äldsta barnet, som då var fyra år gammal. Men trots att nästan hälften av familjen är födda och nu levt hela sina liv i Sverige avslås hela tiden deras ansökningar om uppehållstillstånd. 

– De mår jättedåligt. Barnen börjar förstå. De känner sig svenska och förstår inte varför de inte har uppehållstillstånd. Libanon är ingenting för dem. Det handlar inte om politik längre, utan om mina barns liv, säger barnens pappa och fortsätter: ​– Vi pratar mycket om det. Mohammed förstår mycket. Barnen pratar ju med andra barn och förstår inte varför de behandlas annorlunda. Om man inte har några fyra sista siffror här i Sverige får man inte göra någonting. 

Familjen har nu fått ett utvisningsbeslut som vunnit laga kraft. De har dock sökt om verkställighetshinder och inväntar besked från Migrationsverket. 

Daniel Johansson, enhetschef på Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet, menar att man inte har rätt att vistas i Sverige bara för att man är född här. Vad som snarare bedöms vid ansökningar om uppehållstillstånd är huruvida väl man anpassat sig till Sverige samt hur läget är i det land som Migrationsverket vill skicka personen till. – Det vi tittar på när vi bedömer anpassning till Sverige är saker som vänner, skola, socialt liv och hälsotillstånd, säger han. 

Men när det gäller en person som är född här och bott här i hela sitt liv, då måste ju anpassningen vara hundra procent?

– Rent generellt, om man tittar utifrån barnets perspektiv, så har man skapat ett mer eget liv här ju äldre man blir. När man är liten anknyter man mest till föräldrarna. Därmed kan anpassningsgraden bli mindre när man är liten.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro