ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10 boktips till läslovet: Klimatkris, hackers och magiska andar

Alexandra Andersson · 27 Okt 2018
Uppdaterad 27 Okt 2018
Det finns gott om spännande titlar att välja bland ifall man vill tillbringa läslovet i soffan med en bok.

Det finns gott om spännande titlar att välja bland ifall man vill tillbringa läslovet i soffan med en bok.


Läslovet är äntligen här! Hackers, magiker och klimatkriser – Metro tipsar om de bästa barn- och ungdomsböckerna just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

5 tips för de lite äldre

Har du ingen humor?: en snabbguide till jämställdhet 

Författare: Katarina Wennstam

Boken består av fyra delar: “Ord som skaver”, “Sådant man bara säger”, “Min feministiska kamp”och “Våldtäkt på film”, och behandlar ämnen som feminism och mänskliga rättigheter. Författaren Katarina Wennstam har i över 20 år varit engagerad i frågor som rör tjejer och tvingar, och är sedan 2007 föreläsare och författare till både romaner och fackböcker.

Children of blood and bone. Solstenen

Författare: Tomi Adeyemi

Fantasyboken, som även ska bli film, är den första i en trilogi och utspelar sig i en miljö inspirerad av Nigeria och västafrikansk kultur. Zélie Adebola lever i landet Orïsha där en hänsynslös kung har utplånat magin och folket som kontrollerade den. Tidigare kunde de tända eldar och styra havets vågor – och Zélies egen mamma hade makten att framman de dödas andar. Men det finns en chans till att ställa allt tillrätta. Tillsammans med sin bror ger sig Zélie av på ett farofyllt uppdrag för att återinföra magin till Orïsha.

Warcross

Författare: Marie Lu

Miljontals människor runtom i världen spelar Warcross varje dag. Det är inte bara ett dataspel – det är ett sätt att leva. Efter att tonårstjejen Emika Chen försökt hacka sig in mitt under öppningsspelet på det internationella Warcross-mästerskapet, får hon ett erbjudande från spelets skapare om att bli insiderspion för att hitta en säkerhetsläcka. Emika tackar ja och lever en drömtillvaro i Tokyo – ända tills hon gör en farlig upptäckt som riskerar att ödelägga allt. Warcross gick direkt in på andraplatsen på New York Times bestsellerlista.

Mizeria

Författare: Melody Farshin

Tvillingarna Aicha och Ali bor i en miljonprogramsförort där det blir allt vanligare att ungdomar dör i ouppklarade skjutningar. När Aisha får uppleva något traumatiskt hamnar hon i en djup depression, och tvingas hantera obesvarade frågor och en rubbad självbild. Ali kämpar för att prestera på topp både i skolan och med sporten, samtidigt som begravningarna blir fler än studentmottagningarna. Författaren Melody Farshin är ståupp-komiker och förortskämpe.

Kampen 

Författare: Mats Söderlund

“Kampen” är den andra delen i fantasyserien “Ättlingarna-trilogin” och utspelar sig i en närbelägen framtid där klimatkatastrofer är en del av befolkningens vardag. Syskonen Jenny, David och Wilma har fått reda på att de tillhör folkslaget “Olus”, och ser, hör och känner därför saker andra inte gör. I tusentals år har folkslaget dolt sin rätta identitet, men nu riskerar deras hemlighet att avslöjas. Samtidigt förvärras tillståndet i världs med akut vattenbrist och ökade konflikter.

5 tips för de lite yngre

Comedy Queen

Författare: Jenny Jägerfeld

En bok om djup sorg, och om att hitta tillbaka till livet när det värsta har inträffat. I centrum av berättelsen står Sasha: Hon har just fyllt 12 år och hennes mamma har tagit livet av sig. Men Sasha är fast bestämd för att bli allt det hennes döda mamma inte var: En Comedy Queen. Augustpriset har nominerat boken i kategorin Årets bästa barn- och ungdomsbok.

Rymlingarna

Författare: Ulf Stark

I Ulf Starks sista roman får vi följa barnbarnet Lill-Gottfrid som så ofta han kan besöker sin farfar på sjukhuset. Farfar, som oroar sig för om han kommer bli insläppt i himlen, drömmer om skärgårdsön – platsen där han var som lyckligast. Tillsammans med sitt barnbarn bestämmer han sig för att göra en sista resa. Enda hindret är att de måste rymma från sjukhuset först.

Barden Beetes berättelser

Författare: J.K. Rowling

I Harry Potters universum har “Barden Beedles berättelser” varit barnens favoritgodnattsagor under många generationer. Och nu kan även vi mugglare ta del av trollkarlarnas klassiska berättelser – fyllda av magi och tricks. Boken innehåller fem sagor med tillhörande text skriven av trollkarlsskolan Hogwarts rektor Albus Dumbledore. Illustrationerna står Chris Riddell för.

Skuggornas hus

Författare: Ingelin Angerborn

Kom I Halloween-stämning med den mysläskiga “Skuggornas hus” där huvudpersonen Sakarias inte får det höstlov han förväntat sig. Istället för en efterlängtad resa med sin pappa blir det en vecka hemma hos farmor och farfar. Och snart börjar mystiska saker att inträffa. Vem är den mystiska tjejen som dyker upp i Sakarias teckning? Och vad döljer sig i det gamla husets skuggor?

Athena. Grattis världen jag är här nu! 

Författare: Elin Ek

Efter att de sett en hemsk film om polarisarna startar 12-åriga Athena och hennes vänner aktivistgruppen Rädda-Jorden-Klubben. Athena tar ingen skit, och tycker inte heller att jorden ska göra det. Med i aktivistgruppen finns den snälla Yousef med brunt lockigt hår, som säger att Athena är den roligare personen han någonsin har träffat. Kanske är Athena lite kär i honom.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro