ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10 Facebookfunktioner du inte visste fanns

Kristoffer Rengfors · 22 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Skriv @namn för att delge en person om en statuuppdatering.

Skriv @namn för att delge en person om en statuuppdatering.


klar

Artikellänk är kopierad

Bli av med fyllechattande vänner – polera ditt personliga varumärke och bli diskretare när du gör reklam för dina event. Här är tio tips från bloggen All Facebbok för att få ut mer av Facebook.

1. Tagga andra i statusuppdateringar

De som använder Twitter kommer känna igen sig här. Skriv @namn och personen får ett meddelande om din statusuppdatering. Exempel "Var ute med @johan och åt glass." Johan får då ett meddelande och kan vara med i konversationen. Så fort du börjar skriva @-tecknet får du förslag på vänners namn att tagga.

Välj vilka grupper som ska kunna chatta med dig. Klicka på bilden för större version
Välj vilka grupper som ska kunna chatta med dig. Klicka på bilden för större version

2. Blockera vännerna i chatten

Speciellt användbar på helgnätter när överförfriskade vänner ska börja chatta. Slipp "Hej. Är du vaken?" genom att dela in dina vänner i grupper som exempelvis "arbetskamrater" eller "obehagliga människor". Längst upp i chattlistan väljer du sedan vilka grupper som ska finnas i chatten. Tänk på att om du har en vän i flera grupper kan personen dyka upp i chatten om den ena listan tillåts vara aktiv.

Facebook tillåter att sex stycken toppvänner visas.
Facebook tillåter att sex stycken toppvänner visas.

3. Skapa listor på bästa vännerna

På din egen profil klickar du på den lilla pennan bredvid dina vänner. Nu kan du själv välja vilka av dina vänner som kvalar in på topp 6. Speciellt användbart om du är vän med kändisar eller "viktiga" personer. Sånt ser ju bra ut för utomstående.

4. Logga in med ditt användarnamn

Kräver att du valt ett användarnamn på http://www.facebook.com/username/. Många vet inte om den här funktionen och kan därför inte få en direktadress till sin Facebookprofil. När du valt användarnamn kan du skriva in det istället för din mejladress när du loggar in.

Välj ett användarnamn på Facebook så du kan hänvisa framtida vänner till din Facebookprofil för nya kontakter.
Välj ett användarnamn på Facebook så du kan hänvisa framtida vänner till din Facebookprofil för nya kontakter.
Plustecknet låter dig välja vad du vill visa på din profil.
Plustecknet låter dig välja vad du vill visa på din profil.

5. Redigera tabbarn på din profil

Tryck på plustecknet och lägg till de tabbar du vill ska visas upp. Du kanske vill att dina vänner ska se vilka filmer du röstat på, eller inte.

6. Gör pr för dina event utan att skicka irriterande meddelanden

När du skapat ett event och sedan vill påminna deltagarna finns ett enkelt knep. Gå in och ändra tiden i eventet. En påminnelse dyker då upp i nedre högra hörnet hos alla deltagare. Du behöver inte ens hitta på en alibitext och skicka ut till folk.

7. Bjud in alla vänner till ett event – med ett klick

Återigen ett användningsområde för funktionen där man delar in vänner i grupper. När du skapar ett event går det inte att bjuda in alla vänner direkt. Men det går utmärkt att bjuda in en hel grupp vänner. Dra dina egna slutsatser av det.

8. Begränsa din vägg

Om du tröttnat på att dina vänner skriver saker så alla andra kan se, eller skriver saker du inte vill att andra ska se, på din vägg. Kanske vill du inte att dina intimare sociala kontakter ska skriva saker som din chef kan se, eller liknande. Gå då in i inställningarna och stäng av väggen. Ett annat alternativ är att stänga av väggen för de vänner som du tror kan orsaka dig huvudbry.

9. Använd vängrupper för att skicka meddelanden

Återigen krävs att dina vänner är indelade i grupper. Bra om man vill meddela en större mängd människor om något. Genom att skicka till en grupp slipper man sitta och skriva in varje namn för sig. Men tänk på att de allra flesta svarar till alla deltagare och att kommunikationen kan bli rörig.

Man vill kanske inte visa allt för alla. Tänk på att dela in dina vänner i grupper för att begränsa deras tillgång till din profil.
Man vill kanske inte visa allt för alla. Tänk på att dela in dina vänner i grupper för att begränsa deras tillgång till din profil.

10. Ändra dina integritetsinställningar

Förvånande många människor har ingen aning om att det faktiskt går att begränsa andras åtkomst till din information på Facebook, rejält dessutom. Med risk att låta tjatig så dela in dina vänner i grupper. Sen kan du ställa in vad vännerna i varje grupp ska se och inte se. Du kan begränsa deras tillgång till bilder, din vägg, statusuppdateringar, foton eller i princip hela din profil.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro