ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10 handsignaler du måste känna till

Tomas Lundin · 25 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Om du tror att "tummen upp" betyder samma sak överallt kan du få en obehaglig överaskning när du använder den i Latinamerika eller Västafrika.

Metro går igenom några av de vanligaste mer eller mindre obscena handgesterna och vad de har för betydelse.

Tipsen är lånade från bloggen "Language Trainers Blog"

1. "Fingret"

En av de mest spridda gesterna. Kan ha sitt ursprung i antikens Grekland. I en del arabiska länder används pekfingret i stället, men innebörden är densamma.

Är kanske den mest användbara obscena gesten och kan kombineras och kryddas på flera sätt. Vem minns exempelvis inte "kassaapparaten" från lågstadiet?

2. "Trollkarlen"

Inte jätteutbredd utanför trollkarlskretsar i Sverige, men går ut på att knyta händerna och sedan "skjuta" ut de spretande fingrarna.

Kan anses harmlös, men i Grekland, där den är känd som "Moutza", är den en kraftig förolämpning. Symbolen är att man skjuter något på offret. Understryks hjärna av ett "na!", ungefär "här har du" eller "och? Jag bryr mig ...".

Kan jämföras med för oss mer bekanta Ricki Lake-favoriten "talk to the hand".

3. "Tummen upp"

I västeuropa och den anglosaxiska världen betyder tummen samma sak som i Sverige, alltså att någonting är bra.

Om du däremot befinner dig i vissa delr av Västafrika eller Latinamerika, liksom Grekland, södra Italien och Sardinien har den en annan innebörd. Ungefär "sätt dig på den här och snurra".

I Mellanöstern är det bland det fulaste du kan signalera. Särskilt om du gör det med båda händerna.

4. "Djävulshornen"

Flirtigt avbibldad i den sataniska bibeln och blev populär med hårdrocken i slutet av 60-talet. Inte minst tack vare sångaren Ronnie James Dio och band som Black Sabbath. På 80-talet gjorde varenda kotte djävulstecken på konserter.

I dag är symbolvärdet ganska urmjölkat, ungefär "kör hårt" eller "rock on". George Bushs dotter Jenna använde exempelvis symbolen vid ett offentligt framträdande med sin far.

I en del medelhavsländer har symbolen betytt och betyder fortfarande i dag, "din fru bedrar dig", och då inte menat som en vänlig upplysning till en bekant med en otrogen fru, utan som en förolämpnning mot fotbollsdomare och liknande.

Inom buddhismen och hinduismen är horntecknet känt som "Karana Mudra" och används paradoxalt nog för att skydda mot ondska.

5. "Titta näsan"

I Sverige är den här symbolen mest känd från leken när man låtsas ta näsan från ett litet barn, men på andra platser har den en annan innebörd.

Från början är den en positiv gest för att ge någon lycka. I vissa asiatiska länder spelar tecknet på det kvinnliga könsorganet och kan jämställas med "långfingret".

Betyder också bokstaven T i amerikanskt teckenspråk.

6. Tumsprätt

Helt obegriplig för västerlänningar, men i Indien och Pakistan är gesten en grov förolämpning.

Tummen sätts mot framtänderna med öppen hand och sprätts framåt, samtidigt som man säger "cutta", ungefär "dra åt helvete".

7. "Utsökt"

Dykare använder symbolen för att signalera "OK", men på land används den, i alla fall i några västländer, för att signalera att till exempel en måltid är välsmakande.

I andra europeiska länder står gesten för "noll" eller att du är en "nolla". I till exempel Brasilien anspelar symbolen på anus.

8. "Kom hit"

Betyder ungefär "kom hit" överallt utom på Filippinerna. Där ska du akta dig för att använda gesten – som till och med är straffbar – eftersom den betyder att man jämställer personen med en hund, som kan kallas på.

9. "Onanisten"

Har en universiell mening. Kanske för att den är så tydlig i sitt gestspråk. I England är den flitigt använd för att komplettera skällsordet "wanker", till exempel på fotbollsmatcher.

Till och med förre premiärministern Tony Blair har använt gesten. På en bild från hans tid i Oxford ses Blair göra gesten. Bilden manipulerades av en bildbyrå, men den nitiska pressen hittade originalet.

I Portugal och Grekland vänds handflatan mot marken, vilket antyder att man utför sexuella stjänster åt en annan man.

10. "V-tecknet"

Har två olika innebörder beroende på vilket håll handflatanriktas. Handflatan från sig är för det mesta positivt. "Victory"- tecknet användes flitigt av Flower Power-generationen och av Richard Nixon.

Brittiska premiärministern Winston Churchill visade hur bra koll han hade på arbetarklassen när han visade v-tecknet med baksidan av handen utåt för att signalera "victory" – seger.

Det tecknet är en av de värsta förolämpningarna du kan hitta i England. Efter halva kriget bytte Churchill till det "riktiga" v-tecknet efter att hans rådgivare förklarat innebörden.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro