ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10 oförglömliga ögonblick på nätet

Metro · 29 Nov 2012
Uppdaterad 30 Nov 2012

Utan sajter som Youtube skulle internet vara så mycket tråkigare. Vissa klipp etsar sig fast mer än andra. Här är tio oförglömliga ögonblick på nätet.

klar

Artikellänk är kopierad

1. En ung Justin Bieber sjunger i sitt rum

Vrid tillbaka klockan till i början av 2008 och se Justin Bieber där allt startade – på Youtube. Djungeltrumman gick om killen med den förtrollande rösten som sjöng coverlåtar och snart slogs skivbolagen om honom. Island Def Jam Records och Usher vann. Debutsingeln ”One time” släpptes i maj 2009 och resten är en framgångssaga som saknar motstycke. 

2. Chris Crockers försvarstal till Britney Spears

Äkta känslor eller inte – Chris Crockers dramatiska utbrott gjorde honom till världsstjärna över en natt i september 2007. Han vädjar till medierna och allmänheten att låta Britney Spears vara efter att hon kritiserats för sin comeback på MTV Music Awards. Chris Crockers utbrott har parodierats flitigt och visats över 45 miljoner gånger. 

3. Svensk bebis gör skrattsuccé

Bebisen William kan inte sluta skratta när hans pappa härmar ljudet av en mikrovågsugn. Klippet, som publicerades 2006, blev en succé. William har skildrats i serien ”South park” och fått drottning Elizabeth II att dra på smilbanden. På besök på Googles brittiska högkvarter fick hon se filmen och kommenterade att det var ”fantastiskt att ett barn kan skratta så där”. 

4. Högljudd beundran för regnbågar

Den forne MMA-fightern Paul "Bear" Vasquez uttrycker sin högljudda beundran inför dubbla regnbågar i Yosemites nationalpark. Klippet publicerades i januari 2010 och blev en klickfest när pratshowprogramledaren Jimmy Kimmel uppmärksammade det. I dag har det visats nära 36 miljoner gånger på Youtube.

5. Sydkoreanen som tog världen med storm

Den sydkoreanske rapparen Psy har galoppdansat sig in i historien. Musikvideon till hans låt ”Gangnam style” är det mest sedda Youtubeklippet någonsin. I går hade videon visats över 842 miljoner gånger sedan juli i år. Psy är numera världskänd och har lärt bland andra Britney Spears och Madonna sina berömda danssteg. 

6. Kändiskatten från 1984

Katten Fatso är död sedan länge men lever vidare som Keyboard cat i filmklippet från 1984. Videon dök upp på Youtube första gången 2007. Men det var inte förrän 2009 när bloggaren Brad O´Farrell gjorde en mashup-video på klippet och en man som ramlade i en rulltrappa och kallade den för ”Play him off Keyboard Cat” som det blev ett internetfenomen.

7. ”Sämsta videon någonsin”

I början av förra året dök den då 13-åriga Rebecca Blacks musikvideo upp på Youtube och komikern Michael J. Nelson kallade den för den ”sämsta videon någonsin”. Visningarna sköt i höjden, liksom de negativa kommentarerna. I juni 2011 togs musikvideon bort från Youtube – då hade den visats över 160 miljoner gånger – men i september lades den upp igen.

8. Nyhetsinslaget som blev en låt

Sommaren 2010 intervjuades Antoine Dodson i Alabama i ett tv-sänt nyhetsinslag om att en man försökt våldta hans syster. The Gregory Brothers skapade autotune-sången ”Bed intruder song” av inslaget som blev en hit på Itunes och har visats nära 108 miljoner gånger på Youtube. The Gregory Brothers ligger också bakom appen Songify som förvandlar tal till sång.  

9. Vem var det som kastade?

En augustikväll 2003 utmynnar två kompisars frisbeekastande i ett gräl. Med 2,8 miljoner visningar och flera parodier är den kontroversiella filmen ett av Sveriges största Youtubefenomen. Centerpartiet i Västerås ville kulturminnesmärka platsen där filmen spelades in men fick avslag.

10. Hitler reagerar på SD-filmen

Här är Hitlers reaktion på Sverigedemokraternas omdebatterade mobilfilm. Videon är en av otaliga varianter som parodierar en scen från filmen ”Undergången – Hitler och Tredje rikets fall” (2004) där Hitler inser att kriget är förlorat och blir rasande. I parodierna förlorar diktatorn humöret över allt från Oasis splittring, Usain Bolts världsrekord till Disneys köp av Lucasfilm.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro