ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10 övergivna platser där tiden stått still

Gustaf Larsson · 20 Okt 2018
Uppdaterad 20 Okt 2018
I Villa Epecuén i Argentina och Pripjat i Ukraina har tiden stått stilla.

I Villa Epecuén i Argentina och Pripjat i Ukraina har tiden stått stilla. Foto: Unsplash


Krig, naturkatastrofer och konkurser har satt punkt för några av världens i dag övergivna platser. Här är berättelserna om 10 av dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Gullivers Kingdom, Japan

När bygget tog fart 1996 hade det alla förutsättningar för att bli en självklar turistattraktion. Utgångspunkten var den fiktiva figuren Gulliver, som de lät bygga en enorm staty av och kedjade fast i marken. 2001 gick finansiären i konkurs och parken stängdes för gott. Kanske var det parkens granne Aokigahara, Japans mesta självmordsskog, som skrämde iväg besökarna.

Villa Epecuén, Argentina

Villa Epecuén i Argentina var länge ett välbesökt turistmål för Buenos Aires-bor som ville fly verkligheten och koppla av i ortens väldigt salta sjö. Men den omväxlande vattennivån medförde att sjön hela tiden var ett hot mot ortens existens. Trots att massiva vallar monterades stod de inte pall för ett kraftigt regn 1985. Vallarna sprack, vatten forsade ut och orten blev aldrig sig lik.

Mirny diamantgruva var tänkt att bli det djupaste hålet i världen. I dag är verksamheten nedlagd. Foto: Wikimedia
Mirny diamantgruva var tänkt att bli det djupaste hålet i världen. I dag är verksamheten nedlagd. Foto: Wikimedia

Mirny Diamond Mine, Sibirien

På 50-talet beordrade Joseph Stalin att världens största diamantgruva skulle byggas i östra Sibirien. På grund av rådande väderlekar stötte byggarna på patrull. Sju månader om året hindrade permafrost grävningen, och de övriga var marken för blöt för att göra några avtryck i. Gruvan stängdes för gott 2004, men det går att ta sig dit för att beskåda hålet.

Maunsell Forts, Storbritannien

Mitt under andra världskriget byggdes Maunsell forts, även kallat Red sands sea forts, för att från dem – placerade mitt i havet – skjuta ner tyska stridsflygplan. Efter kriget fick de en kort tid agera plats för att sända piratradio, men nu står de gamla stidstornen övergivna. Det vill dock en idérik entreprenör ändra på genom att omvandla skapelsen till ett lyxhotell.

Plymouth Montserrat

Fram till 1995 var Plymouth huvudstad på den brittiska ön Montserrat i Karibien. Men ett massivt vulkanutbrott härjade ön och stora delar, däribland Plymouth, täcktes av lava. 10 000 invånare tvingades fly från utbrottet som kostade 19 människor livet, och än i dag har många av dem ännu inte återvänt. En del av stadens många institutioner har i stället byggts upp på andra delar av ön.

Beichuan, Kina

Närmare 90 000 människor omkom när en jordbävning slog till mot Sichuan-provinsen 2008. En av de värst drabbade städerna var Beichuan, där mängder av människor blev tvungna att fly sina raserade hem. I stället för att bygga upp Beichuan igen bestämde sig myndigheterna för att låta hela staden bli en minnesplats dit människor kommer för att minnas katastrofen.

Oradour-sur-Glane, Frankrike

Den 10 juni 1944 marscherade hundratals tyska nazistsoldater in i Oradour-sur-Glane i Frankrike och eldade upp hela byn. Totalt 642 av byns 652 invånare dödades under dagen, som ses som en av de mörkaste under andra världskriget. Efteråt har ruinerna lämnats orörda som en påminnelse om det fruktansvärda. I stället finns en ny by, med samma namn, precis intill den förra.

Pripjat har bedömts vara obeboelig i 24 000 år. Foto: Unsplash
Pripjat har bedömts vara obeboelig i 24 000 år. Foto: Unsplash

Pripjat, Ukraina

Staden Pripjat byggdes upp i samband med Tjernobyl 1970, och var tänkt att bli hem för de som arbetade på kärnkraftverket. Men när olyckan var framme och reaktor fyra exploderade 16 år senare, var invånarna tvungna att fly staden med löftet att de skulle kunna komma tillbaka några dagar senare. I dag är Pripjat en spökstad som har bedömts vara obeboelig i 24 000 år.

City Hall Subway, New York

Långt nere i New Yorks tunnelbanesystem finns det en station som till skillnad från övriga inte förknippas med trängsel och stök. En station som för evigt hålls stängd. City Hall-stationen invigdes 1904, men i takt med att passagerarna ökade och nya – längre – tåg sattes in, blev stationen med den kurviga plattformen tvungen att stänga 1945. Ett par gånger varje år hålls det guidade turer till stationen.

Hotel Bislingen, Norge

En timme utanför Oslo ligger det nu övergivna skidhotellet Bislingen. Under 70-talet var det mängder av semesterfirande människor som vallfärdade hit, men i dag har Kung Bore ställt tid det för skidentusiasterna. Sedan hotellet stängdes har stora mängder snö och is trängt in genom dörrar och fönster, så till den grad att hotellet i dag är obeboeligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro