ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10 påhittade figurer som baseras på verkliga personer

Metro · 16 Aug 2011
Uppdaterad 16 Aug 2011

Kulturen är fylld fantastiska och minnesvärda figurer. Men visste du att karaktärer som Shrek och The Dude har verkliga förebilder. Här är 10 exempel på personer som funnits på riktigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Mario är spelvärldens mest berömda rörmokare, men hans verkliga föregångare var fastighetsvärd. Mario fick nämligen sitt namn efter Mario Segale som hyrde ut lokalerna till Nintendo
Mario är spelvärldens mest berömda rörmokare, men hans verkliga föregångare var fastighetsvärd. Mario fick nämligen sitt namn efter Mario Segale som hyrde ut lokalerna till NintendoFoto: Scanpix
Moe Szyslak är den tjuriga bartendern i tv-serien "The Simpsons". Ofta busringer Bart Simpson till bartendern vilket oftast får honom att bli riktigt förbannad. Han baseras på Louis Deutsch, en verklig bartender som under 70-talet utsattes för liknande busringningar.   Men Moe Szyslak baseras även på ståupp-komikern Rich Hall och de två är dessutom rätt porträttlika.
Moe Szyslak är den tjuriga bartendern i tv-serien "The Simpsons". Ofta busringer Bart Simpson till bartendern vilket oftast får honom att bli riktigt förbannad. Han baseras på Louis Deutsch, en verklig bartender som under 70-talet utsattes för liknande busringningar. Men Moe Szyslak baseras även på ståupp-komikern Rich Hall och de två är dessutom rätt porträttlika.
Shrek har visserligen ett väldigt unikt utseende, men det hade den franska wrestlaren Maurice Tillet också. Han led av Akromelagi vilket skapade hans speciella utseende med stor haka och näsa.
Shrek har visserligen ett väldigt unikt utseende, men det hade den franska wrestlaren Maurice Tillet också. Han led av Akromelagi vilket skapade hans speciella utseende med stor haka och näsa.Foto: Scanpix / Montage
The Dude i bröderna Coens film har inte fått sin kärlek för drinken White Russian ur tomma intet. Producenten och aktivisten Jeff Dowd ska vara en förebild för en av filmvärldens coolaste dagdrivare.
The Dude i bröderna Coens film har inte fått sin kärlek för drinken White Russian ur tomma intet. Producenten och aktivisten Jeff Dowd ska vara en förebild för en av filmvärldens coolaste dagdrivare.Foto: Getty Images
Beavis & Butthead blev en hit på MTV och gjorde skaparen Mike Judge till världsstjärna. Att de två seriefigurerna baseras på hans två professorer från UC San Diego låter kanske osannolikt. Men det är bara utseendet som de två hårdrocksälskarna lånat.
Beavis & Butthead blev en hit på MTV och gjorde skaparen Mike Judge till världsstjärna. Att de två seriefigurerna baseras på hans två professorer från UC San Diego låter kanske osannolikt. Men det är bara utseendet som de två hårdrocksälskarna lånat.Foto: Scanpix
Ringaren i Notre Dame, mer känd som Quasimodo, var i själva verket stenläggare. Det avslöjades bara förra året när olika ledtrådar visade på att förebilden varit en stenläggare som arbetat vid Notre Dame. Uppgifterna kommer från skulptören Henry Sibsons memoarer.
Ringaren i Notre Dame, mer känd som Quasimodo, var i själva verket stenläggare. Det avslöjades bara förra året när olika ledtrådar visade på att förebilden varit en stenläggare som arbetat vid Notre Dame. Uppgifterna kommer från skulptören Henry Sibsons memoarer.
Nalle Puh, eller Winnie The Pooh som han heter på engelska, baseras på björnen Winnipeg, en svartbjörn på Londons zoo.
Nalle Puh, eller Winnie The Pooh som han heter på engelska, baseras på björnen Winnipeg, en svartbjörn på Londons zoo.Foto: Getty Images
American Psycho är boken och filmen om en seriemördare på 80-talet som kombinerar ett kontrollerat lugn med fullkomligt galna utfall. Både skådespelaren Christian Bale och författaren Bret Easton Ellis säger sig ha influerats av Tom Cruise.
American Psycho är boken och filmen om en seriemördare på 80-talet som kombinerar ett kontrollerat lugn med fullkomligt galna utfall. Både skådespelaren Christian Bale och författaren Bret Easton Ellis säger sig ha influerats av Tom Cruise.Foto: Scanpix / Montage
Ed Gein är en av tidernas mer obehagliga seriemördare. När han greps hittade polisen fyra näsor, nio masker av mänsklig hud, en lampskärm tillverkad av ett ansikte och ett skärp av kvinnliga bröstvårtor. Buffalo Bill i "När lammen tystnar" är baserad på Ed. Liksom Leatherface i "Motorsågsmassakern". Och Norman Bates i "Psycho".
Ed Gein är en av tidernas mer obehagliga seriemördare. När han greps hittade polisen fyra näsor, nio masker av mänsklig hud, en lampskärm tillverkad av ett ansikte och ett skärp av kvinnliga bröstvårtor. Buffalo Bill i "När lammen tystnar" är baserad på Ed. Liksom Leatherface i "Motorsågsmassakern". Och Norman Bates i "Psycho".Foto: Youtube
Uncle Sam som ofta får personifiera USA, till en början i rekryteringsprocessen inför 1812 års krig mellan USA och Storbritannien. Han har fått sitt utseende från Samuel Wilson som packade kött i New York.
Uncle Sam som ofta får personifiera USA, till en början i rekryteringsprocessen inför 1812 års krig mellan USA och Storbritannien. Han har fått sitt utseende från Samuel Wilson som packade kött i New York.
klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro