ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10 platser du inte får besöka – även om du vill

Gustaf Larsson · 10 Sep 2018
Uppdaterad 10 Sep 2018
En ö lämnad till de sjukas minne och en massiv fröreserv – två platser du inte får åka till.

En ö lämnad till de sjukas minne och en massiv fröreserv – två platser du inte får åka till. Foto: IBL


Man vill ha det man inte kan få, som det brukar heta. Därför ber Metro på förhand om ursäkt för det snart uppkomna begäret, när vi tipsar om 10 platser man inte får sätta sin fot på. Förlåt.

klar

Artikellänk är kopierad

Orminvaderad ö

Den brasilianska ön Ilha da Queimada Grande är helt förbudet att vistas på som människa, och det av en god anledning. Som namnet antyder kryllar det av ormar och på varenda kvadratmeter sägs det finnas en dödlig sådan. Under en period som sträckte sig fram till 1920 var ön bosatt av människor, men enligt legenden tog det slut när ormar tog sig in i ett hus och dödade en familj.

Snake Island, Sao Paolo i Brasilien.

Konspiratorisk flygbas

Det icke-officiella namnet Area 51 syftar på en hemlig amerikansk flygbas i Nevadaöknen. Området runt basen är avgränsat och omgärdas av sträng sekretess. Dess strikta besöksrestriktioner har medfört att det förekommer konspirationsteorier om vad som egentligen försiggår där inne. Vissa menar bland annat att UFO:n och andra löst utomjordisk folk förvaras där.

Lincoln County, Nevada

900 000 fröer ligger i tryggt förvar på Svalbard. Foto: IBL
900 000 fröer ligger i tryggt förvar på Svalbard. Foto: IBL

Växtrikets fröreserv i tryggt förvar

Drygt 100 meter in i berget på en av världens mest säkra platser, förvaras en massiv reserv av 900 000 djupfrysta frön från hela världen. Syftet med ”Domedagsvalvet” är att säkra jordens grödor från en eventuell naturkatastrof. Anledningen till att man valt att belägga det underjordiska bygget just på Svalbard är för att permafrosten garanterar att lagren hålls nedkylda.

Svalbard

Exkluderande elitklubb

Bohemian Grove är en plats som bara toppskiktet av män från hela världen är välkomna till. Varje sommar huserar Bohemian Club på platsen, dit alltifrån toppolitiker, skådespelare och företagsledare vallfärdar för att utöva diverse ritualer. Vad exakt som försiggår där inne är inte känt, men enligt vissa filmupptagningar verkar tillställningen minst sagt exkluderande.

Monte Rio, Kalifornien

Dessa herrar får hänga tillsammans på Bohemian Grove. Men det får inte du. Foto: IBL
Dessa herrar får hänga tillsammans på Bohemian Grove. Men det får inte du. Foto: IBL

Lava blev världens yngsta ö

Islands allra sydligaste punkt är en no-go-zone för alla som inte vill bli drabbade av ett vulkanutbrott. Surtsey är en av världens yngsta öar som tog sin form genom ett vulkanutbrott som härjade mellan 1963 och 1967. Gemene man får därför inte sätta sin fot på ön, men ett få antal forskare har genom åren varit där för att undersöka dess djur- och växtliv.

Surtsey, Island

Läskedryck bakom lås och bom

Receptet på den omåttligt populära läskedrycken Coca-cola är sedan alltid hemligt för omvärlden. Det sägs vara gömt i ett valv nere i företagets museum i Atlanta, som är skyddat av beväpnade vakter. Kartan till valvet är i sin tur gömt i ett annat valv, och för att komma in i de båda krävs det att man har rätt handavtryck.

World of Coca-Cola Atlanta, Georgia

Infödingar fick vika hädan för militärbas

Det vimlar av militärbaser runt om i världen, den ena hemligare än den andra. En av de mest mytomspunna är Diego Garcia, en brittisk ö tillhörande Chagosöarna. 1963 evakuerades den infödda lokalbefolkning Ilwa från platsen, mot deras vilja. I dag är det istället den amerikanska och brittiska militären som har tillgång till öns tropiska stränder och kristallklara vatten.

Indiska oceanen

Sentineleserna vill inte ha besök på sin ö. Foto: IBL
Sentineleserna vill inte ha besök på sin ö. Foto: IBL

Ursprungsbefolkning stänger dörrar

På en liten ö i Bengaliska viken bor ursprungsbefolkningen sentineleserna, ett av de sista folkslagen som helt har undsluppit kontakt med omvärlden. Indisk lag förbjuder utomstående att besöka ön, där det uppskattningsvis bor mellan 50 – 400 människor. Skulle man mot förmodan göra det är det inte ovanligt att bemötas med stenkastning och eldpilar.

North Sentinel island i Bengaliska viken

Stängt rum i stängd stat

Ofta är det spekulationer som omgärdar bilder av Nordkorea. En byggnad som det spekuleras lite extra kring är Room 39, regimens huvudkvarter. Inifrån byggnaden tros det ske aktiviteter, både illegala och legala, som till är grundstenen i diktatorfamiljens och partiets starka ekonomi. Men vad exakt som försiggår vet bara den innersta cirkeln.

Pyongyang, Nordkorea

Poveglia är till sitt yttre ett paradis, men historien bakom platsen har gjort till att den lämnats till de sjukas minne. Foto: IBL
Poveglia är till sitt yttre ett paradis, men historien bakom platsen har gjort till att den lämnats till de sjukas minne. Foto: IBL

Ö lämnad för de sjukas minne

I norra Italien ligger en ö som till sitt yttre ser ut som vilket semesterparadis som helst, men dess historia bär på ett mörker. Under 1400-talet sattes människor smittade med böldpest i karantän på ön, och senare kom det att bli en plats för psykiskt sjuka personer som blev brutalt torterade av en doktor. I dag är ön helt övergiven och lämnad för de sjukas minne.

Poveglia, söder om Venedig

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro