ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

10 platser som har satt Sverige på världskartan

Gustaf Larsson · 1 Okt 2018
Uppdaterad 1 Okt 2018
Ringmuren i Visby och Laponias landskap är två

Ringmuren i Visby och Laponias landskap är två Foto: Wikimedia commons


Sverige har hela 15 platser på Unescos långa lista över världsarv. Alla bär de på sin unika historia, och här är berättelserna om varför tio av dem har platsat in på listan.

klar

Artikellänk är kopierad

Skogskyrkogården

Arkitekturen i Skogskyrkogården i Stockholm, där bland andra Tim ”Avicii” Bergling och Greta Garbo ligger begravda, beskrivs ha varit en av föregångarna för andra kyrkogårdars upplägg världen över. Det var de då unga männen Erik Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz som fick i uppdrag att rita kyrkogården, och temat blev höjd och sänka, himmel och jord.

Radiostationen i Grimeton

I lilla Grimeton i Varberg bestämde sig riksdagen för att placera en radiostation 1921, för att under första världskrigen kunna upprätthålla kontakt med USA via en trådlös telegrafiförbindelse. Stationen ansågs vara såväl lyckad som revolutionerande, och en av anledningarna till att den fick en plats på världsarvslistan är för att den än i dag är fullt fungerande.

Skogskyrkogården i Stockholm har blivit berömd för sin arkitektur. Foto: Wikimedia/Jhex
Skogskyrkogården i Stockholm har blivit berömd för sin arkitektur. Foto: Wikimedia/Jhex

Hansestaden Visby

Kanske var det Unescos världsarvslista som den danska kungen Valdemar Atterdag såg framför sig, när han bestämde sig för att erövra Visby i mitten av 1300-talet. Den mur som Atterdag då tog sig över och förbi är också den som i stora drag ligger till grund för stadens plats på listan. Som gotlänning må jag vara partisk, men vilken stad! Tack Danmark för att vi fick tillbaka den.

Falun och Kopparbergslagen

Sverige har en lång historia som industrination bakom sig. En av städerna som har gått i bräschen är Falun, då hela 70 procent av Europas koppar kom från Falu koppargruva under 1600-talet. Just på grund av detta fick Stora Kopparberget med omnejd en plats på listan 2001. I dag framställs ingen koppar på stället, men du kan ta del av dess historia genom att vandra i katakomberna.

Laponia

På det 9 400 kvadratmeter stora – och oerhört vackra – området Laponia i Lappland finns bland annat nio samebyar, flera nationalparker och två naturreservat. Det är även, enligt Unesco, ett av de bäst bevarade nomadområdena i Norden. Laponia skrevs in på listan 1996, och är Sveriges enda världsarv som finns med både på grund av kulturen och naturen.

Laponia är ett av de bäst bevarade nomadområdena i Norden, vilken bland annat ligger till grund för deras plats på listan. Foto: Kewik/Wikimedia
Laponia är ett av de bäst bevarade nomadområdena i Norden, vilken bland annat ligger till grund för deras plats på listan. Foto: Kewik/Wikimedia

Örlogsstaden Karlskrona

Det som nu är Karlskrona lät sig byggas år 1680 för att fylla behovet av en flottbas i södra Sverige. Just örlogsstäder, som det så fint kallas, spelade en viktig roll vid den tiden för att avgöra ett lands marina kapacitet. Eftersom bygget än i dag är välbevarat fick Karlskrona en plats på världsarvslistan 1998. För den intresserade finns det ett museum i staden som behandlar dess historia.

Höga kusten

Området kring Höga Kusten har härjats av istid flera gånger och marken har då höjts och sänkts om vartannat av isens kraft. Totalt 285 meter har det skiftat i landhöjningar på platsen, som det i dag bedrivs forskningar kring ämnet på. Landskapet är på grund av detta av unik natur, med stora isräfflor i berghällarna, gigantiska stenfält och långa tunnelgrottor.

Hällristningsområdet i Tanum, Bohuslän

Runt om hela världen har människor i urminnes tider ristat in konst i bergväggar. I Tanum finns Sveriges mest kända exempel på detta, där de under bronsåldern sysslade med massor av hällristningar. Men det är inte få ritningar vi snackar om. I ett område på 45 kvadratkilometer finns 600 hällristningsplatser och tiotusentals bilder bevarade. De kämpade på helt enkelt, bronsmänniskorna.

LÄS MER
10 vackra vandringsleder genom Sverige
Hällristningarna i Tanum är många. Foto: Bjoertvedt
Hällristningarna i Tanum är många. Foto: Bjoertvedt

Birka och Hovgården

Unesco har givetvis inte glömt vikingarna, de ofta så tätt förknippade med Sverige. I det här fallet är det Birka och Hovgården som står i fokus, belägna på Björkö och Adelsö. Det sägs vara en av de bäst bevarade plasterna från Vikingatidens handel. Birka var Sveriges första egentliga stad och på Hovgården fanns kungens säte, och ännu i dag går det att finna spår av dessa på öarna.

Drottningholms slottsområde

Sveriges allra första världsarv blev Drottningholms slott i Stockholm 1991. Anledningen till att området valdes in på listan var mycket tack vare två speciella byggnader på platsen, Kina slott och Drottningholmsteatern. Slottet är dessutom öppet för allmänheten att springa runt i. Förutom den del som kungafamiljen bor i då, förstås. Där är det stängt.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro