ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10 råd till ressugna med funktionshinder

Johan Öberg · 21 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Så här får du lättare att se dig om i världen

klar

Artikellänk är kopierad

Ett handikapp behöver inte hindra dig från att se världen om du är sugen. Metro har frågat flera handikapporganisationer om råd. Här är deras tio bästa tips:1.Tro inte automatiskt på charterbolagen när de säger att deras resmål inte lämpar sig för handikappade. Du känner bäst dina begränsningar och branschen har en klar tendens att måla upp problem, kanske för att slippa klagomål efteråt.

2.Räkna inte med att arrangörens personal på resmålet eller hotellpersonal ska hjälpa till med lyft. Det ingår normalt inte i deras arbete.

3.Många rullstolsburna vittnar om att deras specialönskemål och krav ofta slarvas bort i charterbolagens hantering, trots att den säljare som har bokat resan har lovat att det ska fungera. Kolla alltid en extra gång att de önskemål och krav du har verkligen har uppfyllts. Begär att få alla löften skriftligt. Ta namnet på en kontaktperson på resmålet.

4.Skriv ett brev till hotellet du bokat med de frågor du vill ha svar på om badrum, ramper och så vidare. Charterföretaget bör se till att ett sådant brev når rätt mottagare.

5.Flyget fraktar kostnadsfritt alla de hjälpmedel du behöver som funktionshindrad, utöver det normala bagaget. Oftast finns det inga hjälpmedel att låna på plats, och om det gör det är hyreskostnaden ofta oskäligt hög.

6.Säg till att du behöver hjälp på och av flyget – det ska flygplatserna hålla med. Den som har en så kallad pirra, en speciell smal transportstol på hjul, kan begära att få ha den i kabinen, vilket underlättar toalettbesök.

7.Den som sitter i rullstol kan normalt inte följa med charterföretagens transferbuss. Du får själv stå för taxi.

8.Använder du elrullstol måste du kolla om strömstyrkan är 110 eller 220 volt på resmålet – glöm inte adapter till kontakterna.

9.Känner du dig osäker så åk med på en specialresa för handikappade. Sådana ordnas av flera av förbunden inom handikapprörelsen.

10.Många tågbolag har specialplatser för rullstolsburna. Flera färjerederier erbjuder också handikappanpassade hytter som bör bokas i god tid. Arlanda Express är mycket väl anpassat för rullstolsburna.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro