ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10 resor som inte ger dig klimatångest

Gustaf Larsson · 29 Nov 2018
Uppdaterad 29 Nov 2018
Med tåget kan du ta dig nästan överallt på jorden – frågan är bara hur mycket tid du vill lägga på färden till och från.

Med tåget kan du ta dig nästan överallt på jorden – frågan är bara hur mycket tid du vill lägga på färden till och från. Foto: Unsplash / Arkiv


När novembermörkret ligger tungt över landet så är det lätt att börja längta bort. Nyligen stod det klart att EU-parlamentet har gjort det lättare att ta tåget ut i Europa – vilket passar utmärkt i dessa tider när klimatångesten knackar på dörren! Här är tio resor i världen du kan göra utan att ta flyget.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Tåg till Venedig

Det finns flera – mer miljövänliga – alternativ att ta sig till Venedig. Bland annat kan du med tåget ta dig från Stockholm som efter diverse mellanstopp landar i den vackra staden runt 30 timmar senare. Lång tid kan tyckas, men som den gamla klyschan säger – resan är ju målet. Sträckan via Köpenhamn och Tyskland bjuder på många vackra vyer, som inte blir sämre väl framme.

2. Buss till Krakow

Det tar förvisso dryga 30 timmar, men har du för avsikt att stanna på en plats längre än en weekend kan en bussresa till exempelvis Krakow vara en trevlig upplevelse. Väl framme, efter en bussresa där naturen utanför fönstret förhoppningsvis lugnat ögonen, kan du uppleva det som kallas Polens kulturella huvudstad, med mängder av historiska sevärdheter att ta del av.

3. Vandra i Grövelsjön

Det finns gott om fina platser att vandra på. Var du än bor i landet råder det ingen tvekan om att det inom ett par mils radie finns en plats att vandra omkring och möjligtvis slå läger. En av mina favoriter är Grövelsjön i Idre, Dalarna. Så här års börjar snön lägga sig och vill du inte åka skidor så kan du prova att hyra ett par snöskor. Ta bilen och utgå från fjällstationen, för att sedan välja att ta kortare dagsturer – och övernatta vid stationen.

4. Tåg till Bergen

Bergen kombinerar en storstads kulturutbud med vidunderligt vacker natur. Tågresan från Stockholm tar cirka femton timmar med byte i Oslo. Men när du väl har bytt i Oslo väntar den osannolikt vackra Bergensbanen. Om du inte har nöjet att göra den resan kan du åtminstone se NRK:s minut-för-minut-video över sträckan på Youtube. Om ett videoklipp kunde rädda liv…

För att uppleva vackra Venedig behöver du inte ta flyget. Foto: Unsplash
För att uppleva vackra Venedig behöver du inte ta flyget. Foto: Unsplash

5. Cykla runt Öland

Ja, gudarna ska veta att en fullt fungerande människa inte tar cykeln som primärt färdmedel på en semester denna årstid. Men håller du ut till våren och sommaren finns det goda möjligheter att få till en toppensemester med cykel. Ett sådant är att ta sig ner till Öland och cykla mellan Äleklinta och Horns udde. Vägen sträcker milslång längs stenkusten och är närmast en idyllisk upplevelse.

6. Bila genom Europa

En sommartripp där du åker runt i Europa och hoppar mellan städer och stränder? Eller en vintersemester där bilen tar dig från Sverige till alperna för att där rasta benen i skidbacken? Möjligheterna är många, men för att välja ut ett specifikt resmål är tyska Schwarzwald ett ställe man inte får missa. Här ligger vackra byar och medeltida städer strösslade över hela regionen.

7. Ta bussen till Afrika

Om du älskar – alltså verkligen älskar – att åka buss, kan en resa ner till Marocko stilla dina begär. Med bland annat Rosa bussarna kan du stiga på i Sverige och färdas via Tyskland, Frankrike och Nederländerna. På vägen stannar bussen i några dagar på väl valda platser, innan du slutligen når Gibraltar och således en kort båtsträcka över till Marocko.

8. Följ upp tågresan med cykeltur

Norge vimlar av tågsträckor, den ena vackrare än den andra. En i det finaste slaget är den mellan Myrdal och Flåm. För att ta sig från Sverige är tåget till Oslo att föredra, för att sedan byta i Myrdal för en dryg timme lång färd genom gröna landskap, berg och vackra fjordar. Väl framme i Flåm kan man hyra en cykel för att upptäcka landskapet ytterligare.

Abisko sägs vara Sveriges mest norrskenssäkra plats. Foto: Unsplash
Abisko sägs vara Sveriges mest norrskenssäkra plats. Foto: Unsplash

9. Bila till Abisko

Abisko är lika givet vintertid – med dess stora utbud av skidbackar – som sommartid med sina enorma naturlandskap att fjällvandra i. Bland annat utgår en av världens mest kända vandringsleder, Kungsleden, från platsen. På vintern ska Abisko vara Sveriges mest norrskenssäkra plats. Om du väljer bil framför tåg tar det runt 20 timmar från Malmö och 15 från Stockholm.

10. Ta en hemester

Du behöver inte åka långt för att komma bort. Hur många gånger har du bott på hotell där du själv bor? Boka ett rum på det trevligaste hotellet i din egen hemstad, eller kanske i grannstaden? Gärna ett med en riktig frukostbuffé. Välj ut en restaurang du inte har varit på tidigare och gör den där dagsutflykten som du tänkt så länge att du ska göra men inte kommit till skott.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro