ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10 roadtrips i den svenska musikens fotspår

Gustaf Larsson · 27 Aug 2018
Uppdaterad 28 Aug 2018
Annika Norlins Östersund och Tove Styrkes Umeå – här är tio platser i artisternas fotspår.

Annika Norlins Östersund och Tove Styrkes Umeå – här är tio platser i artisternas fotspår. Foto: IBL


Det finns mycket att upptäcka ute i landet. Inte minst den enorma musikskatt som har odlats fram i skogarna, i byarna, i städerna. Här är ett axplock av de städer och somliga invånare som har varit med och format den svenska musikscenen.

klar

Artikellänk är kopierad

Eskilstuna är då som nu för alltid Kents hemstad

I princip varje gathörn i Eskilstuna har någon form av Kent-koppling. Du kan bland annat besöka det besjungna villaområdet Hagnestahill, platsen som kom att bli där Kent repade in sina första toner. Flera gånger har det även anordnats guidade Kent-turer i staden, där man exempelvis kan se platsen som bandet hade sin första spelning på –nattklubben Knegoff´s.

Random Bastards går i bräschen för Umeås hiphop-elit. Foto: Nadja Heikkila
Random Bastards går i bräschen för Umeås hiphop-elit. Foto: Nadja Heikkila

Hiphop-kollektiv och pop-naturkrafter i Umeå

I björkarnas stad har många stora artister fostrats och byggt upp en grund till deras framgångsrika musikkarriärer. Inte minst på 90-talet när staden befäste den inofficiella titeln som Sveriges hardcore-huvudstad. På senare år är det framför allt hiphop och pop som är framträdande i Umeå. I spetsen står Random Bastards, där bland andra Cleo och Fricky ingår. I popsvängen märks Tove Styrke.

Många Robertfors-fostrade artister

Några mil norrut från Umeå hittar du Robertsfors, en stad som har fostrat flera namnkunniga artister. Bland annat kommer rockbandet Sahara Hotnights härifrån, som skördade stora framgångar på under 90- och början av 00-talet. Från Robertsfors kommer även Frida Hyvönen, som för sina finstämda toner bland annat har mottagit två Grammis-statyetter.

Gustaf Norén, tidigare medlem i Mando Diao, har tillsammans med sina bröder i Sugarplum Fairy stått för Borlänges rockexport. Foto: IBL
Gustaf Norén, tidigare medlem i Mando Diao, har tillsammans med sina bröder i Sugarplum Fairy stått för Borlänges rockexport. Foto: IBL

Norénsläkten står för Borlänges rockexport

Peace & Love-festivalen, Jussi Björling, Miss Li, Mando Diao. Vad den gamla industristaden Borlänge har odlat fram i musikväg är inte många städer som rår på. Mest framträdande, förutom Björlings klara stämma, är såklart deras rockscen. De två rockbanden Sugarplum Fairy och Mando Diao, båda fostrade i bruksorten Kvarnsveden, var länge några av Sveriges största rockexporter.

Mer än bara Gyllene Tider i Halmstad

Det finns många välkända artister från Halmstad. Bland annat har Seinabo Sey bott i staden under en period, och Linnea Henriksson är även tätt förknippad med staden. Men musiklivet i Halmstad för osökt tankarna främst till Gyllene Tider. Är du på riktigt roadtrip-humör kan du knäppa på låten ”Harplinge” och därefter följa Per Gessles instruktioner. Börja vid torget och ta bilen ”lagom norrut”.

Svårslagen musikalisk brädd i Norrköping

Reggaens Kalle Baah, 80-talets giganter Eldkvarn och 2000-talets Markus Krunegård. Den Svenska björnstammens Norrköping har en lika bred som rik musikhistoria i ryggen. Krunegårds tidiga verk behandlar staden i var och varannan mening, men vill du besöka något mer konkret bör du besöka södra promenaden, där Ulf Lundell dansar sig fram i låten ”Går på promenaden”.

Hurula var 22 när han lämnade Luleå. Foto: IBL
Hurula var 22 när han lämnade Luleå. Foto: IBL

Frejdig hiphop och svenskt musikunder från Karlshamn

I det lilla blekingska samhället Karlshamn är en av Sveriges stora musikexporter uppvuxen – låtskrivaren och producenten Shellback. Tillsammans med Max Martin har han släppt otaliga hitlåtar som fått spridning världen över. Och några stenkast bort, närmare bestämt Ronneby, är hiphop-artisten Frej Larsson uppvuxen. De två Blekingeborna har vid ett tillfälle samarbetat – när de släppte EM-låten ”Mitt team” (ft Joy).

Hiphop och hårdrock från Norrbotten

Hurula, Mattias Alkberg och Raised Fist. Det är namnen på några av dem som har spelat huvudrollen i Luleås sena musikhistoria. På 90-talet slog hardcorebandet Fireside från den norrbottniska staden igenom stort i landet, men det är framför allt hiphopen som har utmärkt Luleå på senare år. Med artister som Zacke och gruppen Movitz! har staden befäst sin plats i hiphop-Sveriges framkant.

Annika Norlin är ett jämtländskt stjärnskott

Sedan 1963 har musikfestivalen Storsjöyran huserat i den den jämtländska staden Östersund. För den som har glädjen att vara där just då, kan varje dag – när som helst – lyssna på deras stora stjärnskott – Annika Norlin. Hennes repertoar finns att lyssna både på engelska (Hello Saferide) och på svenska (Säkert!). I en låt, ”Rött & svart pumpar hjärtat”, har hon även hyllat stadens fotbollslag.

Från Örebro kommer såväl Hanna Järver som Millencolin. Foto: IBL
Från Örebro kommer såväl Hanna Järver som Millencolin. Foto: IBL

Punk och pop i det beryktade gnällbältet

Mitt i det som av bland annat Fredrik Lindström något nedsättande har kallats för ”gnällbältet”, spelade det svenska punkrockbandet Millencolin sina första toner. Deras musik spred sig snabbt utanför Örebros gränser för att ta bandet på flera världsturnéer. Även artisten Hanna Järver kommer från staden, som 2016 släppte sin debut-ep ”Närke”. En tydlig hyllning till hennes hembygd.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro