ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10 saker vi glömmer att städa – så får du ett renare hem

Sofia Clason · 8 Jun 2017
Uppdaterad 9 Jun 2017

Foto: Janerik Henriksson/TT


Det som inte syns är inte smutsigt – eller? Här är tio saker som vi glömmer att städa och hur du ska göra för att få dem rena.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Fjärrkontrollen

Tänk alla kvällar när handen går från chipspåsen till knapparna. Varje tryck för att höja ljudet eller byta kanal blir en flottig historia.

Så blir den ren: Ta ur batterierna och torka fjärrkontrollen med en trasa som du hällt antibakteriellt medel på. Häll inte medel direkt på fjärrkontrollen – då kan den gå sönder.

2. Diskmaskinen

Borde tvätta sig själv kan man tro, men då glömmer man bort alla delar där mat och diskmedel fastnar. Det blir tråkigt den dag då disken kommer ut smutsigare än vad den var när den stoppades in.

Så blir den ren: Tvätta diskmaskinsfiltret och avloppet där mest smuts fastnar. Häll en deciliter vitvinsvinäger där man ställer glas och låt diskmaskinen gå en gång. Häll sedan en kopp bakpulver på det nedersta planet och sätt på diskmaskinen en andra gång på det kortaste programmet. Gör du det en gång i månaden kommer diskmaskinen vara så ren att du kan skippa porslinet och äta direkt från den.

3. Tvättmaskinen

Har du tur nog att ha en tvättmaskin kan det vara en god idé att ta hand om den.

Så blir den ren: Häll i en blandning av vitvinsvinäger och bakpulver och låt tvättmaskinen gå. Se också till att tvätta av luckan. Även den kan du använda vitvinsvinäger på och sedan torka av med tvål och trasa. Försök också att ha luckan till tvättmaskinen öppen efter att du tvättat så att vattnet torkar upp som det ska.

4. Bakom kylen

I mörka stunder tvingas man flytta på kylen och det är först då man märker smutsen som gömmer sig därbakom. För att göra upplevelsen mindre traumatisk kan det vara bra att städa där lite oftare än vad man kanske gör.

Så blir den ren: Dra ut kylen och damma av rören med en dammvippa eller dammsugare. Om rören inte är dammiga så är det mindre risk att de täpps till av damm, smuts eller djurhår som gör att kylen går sönder snabbare. Tvätta sedan av kylens väggar och golvet under kylen med tvål och trasa.

5. Golvlister

Smutsiga skor, saker som tappas, djur som hårar och dreglar – golvlister är drabbade av all möjlig skit, men det är inte alltid som vi tittar ner och märker det.

Så blir de rena: Dammsug och dra en trasa över dem.

6. Dörrkarmar

Vi tittar inte heller alltid uppåt. Damm som hänger i taket faller någon gång ner och kan då landa på dörrkarmen.

Så blir de rena: Använd en dammvippa för att nå dammet som lagt sig på toppen av dörrkarmen och dra sedan längst med kanterna.

7. Duschdraperiet

När duschdraperiet blir smutsigt så märks det – den där stanken som får hela badrummet att lukta som blöta vantar.

Så blir det rent: Tvätta det i tvättmaskin med tvättmedel och en deciliter bakpulver så slipper du obehagliga lukter.

8. Dörrhandtag och lampknappar

Vi tar på dem hundra gånger per dag och det är inte alltid som man tvättar händerna innan. Mat, smuts och värre saker kan klistra sig fast på de mest nödvändiga sakerna att ta på.

Så blir de rena: Tvätta av med en trasa med antibakteriellt medel på, så slipper du ta med det som fastnar på toalettdörren in till köket när det är dags att laga mat.

9. Köksfläkten

Köksfläkten är i en krigszon där den ständigt attackeras av matstänk, flott och dammig luft. Eftersom den hänger över platsen där vi lagar mat finns risken för att den någon gång slår tillbaka och förlusten blir svår när gammal mat och smuts faller ner i middagsgrytan.

Så blir den ren: Ta loss fläktfiltret och lägg det i hett vatten tillsammans med bikarbonat och ättika. Använd sedan en gammal tandborste för att försiktigt rengöra filtret. Vissa filter kan också diskas i diskmaskin. Låt filtret torka och sätt sedan tillbaka det i fläkten för att återställa freden i köket.

10. Trasorna, borstarna, vipporna, toalettborsten och allt annat du använder för att städa

Om du städar med smutsiga redskap gör du dig själv en otjänst. Då sprider du bara runt smutsen och leder dig själv in i ett smutsigt och illaluktande liv.

Så blir de rena: Byt trasor och tvättsvampar eller rengör dem ofta med diskmedel och varmt vatten. Tvätta tygtrasor i tvättmaskinen, skaka ur dammvippan och skölj toalettborsten så slipper du smuts och dålig lukt.

Källa MetroUS

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro