ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

10 science fiction-uppfinningar som blev verklighet

Valerie Kaspersen · 13 Apr 2019
Uppdaterad 7 Maj 2019
Det finns flera uppfinningar vi i dag tar för givet, men som innan varit science fiction-drömmar.

Det finns flera uppfinningar vi i dag tar för givet, men som innan varit science fiction-drömmar. Foto: Star Trek/ Unsplash


Även om Scotty inte kan strålas upp (än) så finns det flera uppfinningar som är som tagna ur science fiction som faktiskt blivit verklighet. Metro listar tio stycken.

klar

Artikellänk är kopierad

“Det där kommer aldrig att hända.”

En inte alltför ovanlig mening i samband med att man sett en science fiction-film eller serie. Nyligen fick vi se den första bilden på ett svart hål, något som man tidigare trott varit omöjligt. Sanningen är dock att det är väldigt mycket som har hänt.

Vem bar den bäst? William Shatner i ”Star trek” från 1966 eller Paris Hilton 2004? Foto: Star Trek/ TT
Vem bar den bäst? William Shatner i ”Star trek” från 1966 eller Paris Hilton 2004? Foto: Star Trek/ TT

Flip-phones

I ”Star trek” fick vi tidigt stöta på prototypen till 00-talets hetaste mobiltrend – flipptelefonen. Kapten Piké och hans besättning kommunicerade ständigt med varandra med hjälp av “kommunikatorn”. Flipptelefonen försvann dock snabbt i takt med teknologins utveckling, men är nu tillbaka i nytt format. Samsung har nämligen skapat en vikbar smarttelefon. Tyvärr kan vi ännu inte be om att få “strålas upp”.

Ipad

”Star trek” har lagt grunden till flera uppfinningar. Inte minst paddor. Dessa platta, små datorer användes framför allt för att analysera skeppet i serien. I dag används de för att titta på kattklipp.

Videosamtal 

Videosamtal har förekommit i många science fiction-filmer. Men en av de första gångerna vi fick se ett sådant var i Fritz Langs film ”Metropolis” som kom ut redan 1927. Det vill säga, långt innan MSN, Skype och Facetime.

Självkörande bilar

Självkörande bilar är ett annat återkommande fenomen vi har sett i filmer som ”Total recall” och ”iRobot”. De senaste åren har dessa blivit verklighet. I Barkabystaden i Stockholm finns det redan självkörande bussar.

Hologram

”Hjälp mig, Obi-Wan Kenobi. Du är mitt enda hopp”. I den första Star Wars-filmen får vi se prinsessan Leia framföra ett meddelande till den pensionerade jedin Obi-Wan. Hologram har utvecklats sedan dess. I dag har band som Gorillaz och vocaloiden Miku Hatsune hologram-konserter.

VR-glasögonen blev årets julklapp 2016. Foto: Unsplash.
VR-glasögonen blev årets julklapp 2016. Foto: Unsplash.

VR-glasögon

VR har varit på tapeten länge. ”Total recall”, ”The Matrix” och ”Hackers” är bara några av filmerna som har lekt med konceptet. Otroligt nog blev VR-glasögonen årets julklapp 2016.

Trådlösa hörlurar 

I Ray Bradburys ”Farenheit 451” går det att lyssna på musik genom att hålla snäckor mot öronen. Nu kanske det inte är just sådana snäckor vi har i öronen, men tanken är densamma. I dag kan man inte gå ut på gatan utan att se någon med Apples Airpods i öronen.

Bankkort 

Redan 1888 föreställde sig författaren Edward Bellamy ett samhälle utan kontanter. I boken ”Looking backward” handlar folk istället med kort. Låter det bekant?  

Självsnörade skor

I ”Tillbaka till framtiden” blir Marty imponerad av ett par självsnörande skor. Nike tog saken i egna händer och har lanserat just detta. Nu väntar vi bara på en ordentlig hoverboard.

3D-skrivare används till allt möjligt. Foto: Unsplash.
3D-skrivare används till allt möjligt. Foto: Unsplash.

3D-skrivare

I ”Star trek” och även i sommarlovsmorgons ”Vintergatan 5 a” finns det uppfinningar som skapar replikor av vad man än önskar sig. Nu fungerar de inte exakt på samma sätt, men dagens 3D-skrivare kan skapa allt från proteser till mat.

LÄS MER
Nytt teleskop skickas ut i rymden – kan hitta tusentals nya planeter
klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro