ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

10 skräckinjagande platser i världen

Filip Joelsson · 28 Okt 2018
Uppdaterad 28 Okt 2018
Quinta da Regaleira (tv) bjuder på mystiska gångar byggda med inspiration av tarotkortleken, och i Paris katakomber vilar resterna från miljontals människor.

Quinta da Regaleira (tv) bjuder på mystiska gångar byggda med inspiration av tarotkortleken, och i Paris katakomber vilar resterna från miljontals människor. Foto: Pixabay/Getty Images.


Maskeradfester och bus- eller godis i all ära. Men för den som vill ta Halloween till en ny nivå finns en mängd spöklika platser att besöka där ute i världen. Här är tio av dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Salem – ”häxstaden”, USA

Den ökända häxjakten i Salem (USA, inte kommunen söder om Stockholm) i slutet av 1600-talet har gett staden smeknamnet ”The witch city”. Häxprocesserna kostade åtminstone 25 människor livet här, och skogarna och kullarna runt staden bär fortfarande på myter om häxor. Få byggnader finns kvar från tiden, men ”The Witch House”, en gång bostad för häx-domaren Jonathan Corwin, har nu blivit ett ökänt turistmål.

Foto: Witch House. Wikimedia Commons/SalemPuritan
Foto: Witch House. Wikimedia Commons/SalemPuritan

The Stanley Hotel, USA

Hotellet, som ligger bland ensliga berg i delstaten Colorado, ska enligt myten ha varit hemsökt sedan invigningen i början av 1900-talet. Det var också här författaren Stephen King bodde när han, efter en natt fylld av mardrömmar, inspirerades till att skriva boken ”The shining”, som senare också blev kultförklarad skräckfilm med Jack Nicholson i huvudrollen.

Stanley Hotel. Foto: Wikimedia Commons/ Sgerbic
Stanley Hotel. Foto: Wikimedia Commons/ Sgerbic

Timberline Lodge, USA.

Hotellet, beläget vid Mount Hood i Oregon, är även det mest känt från ”The Shining”. När regissören Stanley Kubrick skulle göra film av boken tyckte han att The Stanley var alldeles för trevligt. I stället användes Timberline Lodge till alla utomhusscener. Hotellet bär förvisso inte på några rykten om att vara hemsökt, men det faktum att hotellet ser ut exakt som ”Overlook Hotel” i ”The shining” är skräck nog.

Timberline Lodge. Foto: IBL.
Timberline Lodge. Foto: IBL.

Aokigahara, Japan

Skogen vid Mount Fujis fot bär smeknamnet ”Trädens hav”, och sägs enligt lokala myter vara en plats där demoner håller till. Skogen är känd för att vara exceptionellt tyst på grund av bristen på djurliv. På senare år har platsen även blivit starkt förknippad med självmord. År 2003 hittades 105 kroppar här, och den som besöker platsen i dag möts av skyltar med information om självmordsprevention.

Aokigahara. Foto: IBL
Aokigahara. Foto: IBL

Slottet Bran, Rumänien.

På en höjd med utsikt över Transsylvaniens bergiga landskap i Rumänien ligger det spöklika 1200-talsslottet Bran. Slottet marknadsförs som ”Draculas slott”, och hundratusentals turister vallfärdar till platsen varje år i förhoppning om att få en glimt av den blodsugande vampyrgreven. Det råder dock oenighet i huruvida platsen faktiskt har något med Greve Dracula att göra, egentligen.

Slottet Bran. Foto: Pixabay.
Slottet Bran. Foto: Pixabay.

Katakomberna i Paris, Frankrike

Tunnelsystemen under Paris grävdes från början fram redan under romartiden i syfte att bryta kalksten. Men under 1700-talet började gångarna användas som gravplatser, och i dag finns resterna från fler än sex miljoner människor där nere i djupet. Hela tunnelsystemet är över 30 mil långt, men endast en begränsad del är öppen för allmänheten.

Katakomber under Paris. Foto: Getty Images.
Katakomber under Paris. Foto: Getty Images.

Quinta da Regaleira, Portugal

Det Unescoskyddade 1800-talskomplexet byggdes av en förmögen handelsfamilj i slutet av 1800-talet, och består av flera kapell, statyer, grottsystem och hemliga tunnlar. Platsen bär på en hel del mystik, med symboler kopplade till alkemi, frimurarna och tempelriddarna. Två inverterade torn borrar sig 20 meter ned i marken, och användes för ritualer kopplade till tarotkorten. Kusligt.

Quinta da Regaleira. Foto: Pixabay.
Quinta da Regaleira. Foto: Pixabay.

Edinburgh Castle, Skottland

Av många hemsökta platser i Skottland sägs Edingburgh Castle vara den plats som spökena trivs allra bäst hos. Det mest ökända spöket på slottet, som är byggt på den ej längre aktiva vulkanen Castle rock, sägs vara en ung pojke som ger ifrån sig diverse oväsen. Enligt myten syns han endast till när slottet är under attack – men har du tur kan du höra honom sjunga och spela trummor.

Edinburgh Castle. Foto: Pixabay.
Edinburgh Castle. Foto: Pixabay.

Korskullen, Litauen

Korskullen består av två sammanhängande höjder som reser sig i ett slättland i norra Litauen. Kullarna är till bredden och höjden fyllda av tusentals kors, vilket skapar en spöklik atmosfär. Pilgrimsplatsen, som omnämns i skrifter som daterar tillbaka till 1300-talet, är för många litauer fortfarande en helig plats som bär på mycket religiös och politisk historia.

Korskullen. Foto: Wikimedia Commons/Mannobult
Korskullen. Foto: Wikimedia Commons/Mannobult

Karostafängelset, Lettland

För den som vill ta sig an Halloween-spökerierna fullt ut kan man ta sig till den lettiska hamnstaden Liepaja. Där ligger nämligen Karostafängelset, ett före detta militärt fängelse, som nu har gjorts om till ett upplevelsecentrum. De lyckliga (?) besökarna blir där instängda i en mörk fängelsecell med endast vatten och bröd att klara sig på över natten.

Karostafängelset. Foto: IBL
Karostafängelset. Foto: IBL
klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro